De flesta har väl sett reklamen där några släktingar samtalar om när de senast målade om sina respektive hus. En säger att det var tio år sedan, en annan säger femton och en tredje tror att hans hus blev målat någon gång för trettio år sedan. Reklamen i fråga ska visa på vikten av att välja rätt färg och att man genom detta också slipper måla huset så frekvent. En person som köper färg från märket A kommer, helt enkelt, undan det bekymmer som personen som målat med märket B och han som valt färg från märke C. Enkel, säljande och bra reklam.

Frågan är bara om den stämmer? Ja, det gör den – och det säger vi utan att nämna några färgleverantörer. Det vi säger är att färg och valet av sådan spelar en väldigt stor roll och att fel färg kan vara direkt förödande. Förödande i det här fallet handlar om mer än bara att huset blir fulare och att man måste måla om – det handlar snarare om att fel färg kan innebära fuktskador och rötangrepp.

Många verkar nämligen ha missat att färg på en fasad har mer än bara estetiska uppsidor: primärt så är det ett skydd för huset och hela konstruktionen. En billigare färg kan låta fukt tränga in mellan sig och träet; det kan leda till små frostsprängningar och där större sjok lossnar från väggen. Det är vanligare vid putsad fasad, men det sker även vid träfasader och i synnerhet då om ägaren snålat in på sitt val av färg.

En annan – minst lika viktig fråga – handlar om vilken typ av målare man väljer. Även där gör folk i gemen fel och detta då man – på samma sätt som vid val av färg – väljer med plånboken snarare än det sunda förnuftet.

Rätt målare är värd sin vikt i guld

En målare kommer att göra ett bättre jobb än vad du klarar av. Det är det första vi kan säga och det gäller speciellt fasadmålning. Ska du måla om inomhus så kan du inte misslyckas på samma sätt; där kommer dina misstag enbart att synas och göra exempelvis väggen mindre tilltalande för ögat. Fasaden bör du ta hjälp med. Den är dels svårare att måla, den kräver mer förberedelse och den kan komma att ta skada om du misslyckas.

Dessvärre så gäller det även om du anlitar en målare i Stockholm. För att förstå detta så måste man veta att de skiljer mycket i kvalitet mellan målare och målare och att vissa företag – helt enkelt – kommer att göra ett bättre jobb än andra. Hur ska man hitta en sådan firma? Det finns några knep.

Så hittar du rätt målare i Stockholm

Det första har vi nämnt och det innebär att du ställer plånboken åt sidan. En bra målare i Stockholm kostar mer pengar – men det handlar om en investering som kan ge ditt hus längre livslängd. Det kan vara värt några tusenlappar extra.

Steg nummer två är att undersöka de företag du tagit in offerter från och som verkar intressanta. Referenser ska du alltid ringa och du kan även kolla upp betyg och omdömen på internet.

Ett annat sätt är att kolla med ARN och att exempelvis se om Kronofogden har några uppgifter. Att företaget har F-skatt ska vara en självklarhet. En ytterligare trygghet handlar om branschanslutning och huruvida företaget tillhör någon organisation. Det är alltid en kvitto på kvalitet. Det tar inte så lång tid att beta av den här listan och säkerställa en högkvalitativ målning av din fasad. Rätt färg och rätt målare gör skillnad. I det här fallet ljuger inte reklamen.