Om du är med och bygger nya bostäder, kommer du som byggare förr eller senare till den punkten att i inredningen välja vilket slags golv som du ska bygga med. Eller du som kanske redan bor i en bostad, men vill renovera golven och vill byta golvet, kanske funderar på vilket slags golv som du bör byta till, då kommer här några för- och nackdelar med olika slags golv.

Fördelar med klinker

Den mest uppenbara fördelen med klinkergolv är kanske den att klinkern är ett mycket hållbart golv. Ett klinkergolv kan hålla i 30-40 år, utan någon större förändring, om man bara ser till att hålla golvet i gott skick. Du kan till och med måla ett klinkergolv, om det skulle vara så att du tröttnar på den färg som golvet av klinker har. Den enda nackdelen med klinker är att det lätt blir för kallt, om man någon gång vill gå barfota på det golvet.

Fördelar med stengolv

Stengolv fungerar ungefär som ett klinkergolv; det håller till och med ännu längre än ett golv lagt med klinker. Stengolv är mycket vackra golv och ger en känsla av lyx, och så är stengolvet också dyrare att lägga en ett i klinker. Fördelen med stengolvet är den att du kan slipa om det, nästan hur mycket som helst. Om du tycker att stengolvet ser solkigt och trist ut, kan du slipa om det och få tillbaka en fin yta på det. På liknande som med golvet i klinker, kan stengolvet kännas kallt.

Fördelar med linoleummatta

Fördelarna med en linoleummatta på golvet är den att det är en mycket beständig matta. Den kan du också slipa nästan hur många gånger som helst, om du tycker att mattan är sliten. Du kan få nästan vilka mönster och färger som helst och kan uppnå nästan vilka effekter som helst med en linoleummatta. Enda nackdelen med en sådan matta, är kanske den att det krävs ett särskilt rengöringsmedel till den mattan. Den blir trist och ful om man använder såpa som rengöringsmedel.

Fördelar med trägolv/parkett

Fördelarna med trägolv är nästan oändliga. De är snygga, tåliga och bland det bästa kanske är att man kan slipa om det nästan hur många gånger som helst och vid varje sådan golvslipning blir det som nytt. Ett trägolv är dessutom ett mycket mjukare golv än både det som läggs i klinker, sten och med en linoleummatta. Nackdelen är kanske den att inte riktigt tål vad som helst, inte vatten eller någon annan väta. Är det så att man vill ha ett trägolv, men samtidigt vill skona trägolvet så att man behåller ett fint trägolv under längre tid, kan man lägga på en heltäckande matta, utan att limma fast den. På så sätt kan man sedan ta bort mattan och ha ett fint trägolv under. Här kan du läsa mer om olika slags mattor som du kan välja för ditt golv i Stockholm.