Många som köper en ny bostad vill byta ut sina golv. I Stockholm med sina höga bostadspriser är det ganska vanligt att man får nöja sig med en lägenhet i ganska dåligt skick, som man sedan får renovera. Tyvärr revs många gamla fina trägolv ut ur många lägenheter i Stockholm under andra halvan av 1900-talet. Plastmatta och linoleum var det nya och högkvalitativa trägolv ersattes av plastmattor, inte sällan imitationer av sten eller trä.

Lamellparkett klarar de flesta att lägga själva

Inte många tycker att dessa mattor är fina idag, och särskilt hög kvalitet håller de inte heller. Gamla plastmattor ser slitna och fula ut, och de luktar inte särskilt gott heller. De kan vara ganska jobbiga att riva ut, men när det väl är gjort har man vanligtvis rå betong under, som man kan börja bygga ett nytt golv på.

Här väljer många att köpa lamellparkettgolv som man kan lägga själv, så kallade klickgolv. Klickgolv klarar de flesta att lägga själva. Det gäller dock att vara noggrann, och i rum med många vinklar och vrår kan det innebära en del utmaningar att räkna ut hur man ska såga till lamellerna. Rör för vatten och element kan också vara kluriga. Dock finns mycket information att tillgå om hur man ska gå till väga, så följer man bara instruktionerna noga så går det oftast bra.

Glöm inte listerna

När golvet är lagt måste man också spika fast golvlister. Det finns lite olika vägar att ta med listerna. Antingen tar man bort de befintliga golvlisterna innan man lägger golvet, och lägger sedan golvet ut till väggen. Därefter spikar man fast listerna mot väggen och det nya golvet. Alternativet är att man behåller de befintliga listerna och lägger golvet ut mot dem. Därefter sätter man en smyglist med till exempel kvartsstav mot golvet och den gamla listen. Estetiskt är nog den första varianten att föredra, men det innebär lite mer jobb.

Anlita golvläggare för massiva golv

Vill man ha ett lite finare golv, till exempel ett massivt furugolv eller massivt parkettgolv, blir det lite knivigare att göra själv. Här skulle vi nog råda de flesta att ta in en professionell golvläggare för att göra jobbet. Att anlita golvläggare i Stockholm är i regel inte jättedyrt, och man får ett resultat som man definitivt kommer att vara nöjd med.

Massiva trägolv har den fördelen att de är stabila samtidigt som de är följsamma. De spikas eller limmas fast i underlaget och känns sköna att gå på. Massiva parkettstavar kan läggas i precis vilket mönster som helst, så här finns stora möjligheter att få ett riktigt unikt golv. Många golvläggare i Stockholm har kunskapen om hur man lägger hundratals olika parkett mönster och kan hjälpa dig att hitta något som passar till vardagsrummet.

Wasa Parkettservice är en ledande golvläggare i Stockholm.