Förr eller senare måste alla fastigheter genomföra stambyte. Det betyder att rör och ledningar för vatten och avlopp byts ut. Vad är det för skillnad mellan stammar och huvudstammar? Du har kanske hört båda begreppen och funderar på vad som skiljer. Jo, det kan dels vara ett ord för samma sak. Med begreppet “huvudstammar” handlar i regel om hela vatten- och avloppssystemet. 

Det är en byggteknisk term som syftar på fastighetens samling av rör för både avlopp och vattenledningar som ger huset nytt vatten. Alltså huvudledningar och rör som skickar vatten till och från huset.

“Det är kostsamt och besvärligt för de boende att byta stammar. Men om stammarna inte byts ut i tid och leder till vattenskador blir det riktigt dyrt!

Stammar har precis som allt annat byggmaterial en viss livslängd. De måste bytas för att inte gå sönder, börja läcka och orsaka vattenskador i fastigheten. Det är kostsamt och besvärligt för de boende att byta stammar, men om stammar inte byts ut och leder till vattenskador blir det riktigt dyrt och jobbigt!

Betydelsen för de boende

Den som bor i en del av en större fastighet som ska byta stammar, alltså den som är hyresgäst eller bostadsrättsägare, behöver i regel inte göra särskilt mycket. Det är fastighetsägaren som beslutar om stambyte och genomför den. För dig som bostadsrättsägare är det ju föreningen som äger din bostadsrätt men du har rätt att utnyttja de delar av fastigheten som du köpt in dig i. 

Ett stambyte omfattar alltid badrum, ibland mindre toaletter och fastighetens kök. Det kan ta allt ifrån ett par veckor till månader innan ett stambyte är genomfört och klart. 

De flesta boende brukar tycka att det är besvärligt den tid de är utan badrum. För dig som ska vara med om ett stambyte i Stockholm är det troligt att fastighetsägaren kommer erbjuda tillfälligt uppställda toaletter och duschar i baracker på gården eller på annan plats i närheten av er fastighet.

Lägenheten stiger i värde

För dig som bor i bostadsrätt kan det vara roligt att veta att en fastighet med nyligen bytta stammar i regel stiger i värde. Det betyder att du, om och när du tänker sälja, kan få ut mer pengar för din lägenhet. Bor du i hyresrätt får du en modernare lägenhet.

Det betyder dock inte att hyras måste höjas. Stambyte är en åtgärd som räknas som klassiskt underhåll, det ska fastighetsägaren räkna med behöver göras. Men det sker med långa tidsmässiga mellanrum. En del kan bo ett helt liv i samma lägenhet och aldrig vara med om stambyte.

Renovering i samband med stambyte

Det är vanligt att fastighetsägare passar på att genomföra andra renoveringar i samband med stambytet. Badrummet får i regel nytt porslin, alltså ny toalettstol, nytt handfat och badkar om det finns. 

Tak, väggar och golv hänger tätt ihop i ett badrum eftersom det är ett våtrum. Det vanligaste vid stambyte är att fastighetsägaren också byter ut och moderniserar dessa vid stambyte.

Skåp och lister brukar också fräschas upp

Som regel bör fastighetsägaren komma överens med byggfirman som genomför stambytet att en garanti på arbetet ska finnas. Den garantin brukar gälla i  några år.