Då och då behöver man definitivt se över sitt VVS-system som man har i den egna bostaden. Man kan behöva se över status på sina stammar med jämt mellanrum. Det lättaste sättet att göra det på är att ta kontakt med en rörmokare som kan VVS i Malmö, om man bor i Malmö, vill säga. Annars letar man reda på den bästa rörmokaren som man har på den egna orten.

Vad kan man då göra om det är så att man har ett äldre VVS-system? Är det så att det luktar illa i badrummet, eller när man spolar med vatten, kan det tyda på läckage som definitivt bör ses över. En VVS-montör kan gå ner med en minikamera som sänder filmer och bilder till en dator, så man direkt kan se hur rören ser ut inuti.

Detta kan man göra med rören

Om man ser att rören är alldeles intakt när man tittar på dem med kameran, så kan man spola dem med hett vatten eller med högstrycksspolning. Men alltså; detta gör man först när man har förvissat sig om att rören är intakta och att det inte finns någon risk för ett läckage. Den dåliga lukten kan bero på att något har fastnat i rören, som inte ska finnas där.

Man kan även göra en relining, även detta först när man har kontrollerat så att rören inte är sönder. När man gör en relining, sprutar man in plast inuti rören. Sedan härdar man plasten, det vill säga, man sprutar in varm luft inuti rören. Då smälter plasten och lägger sig som en extra hinna inuti rören. Sedan använder man VVS-systemet på samma sätt som förut. En relining gör att rören kan hålla i 5-10 år.

Byta ut stammar nödvändigt förr eller senare

Har man då gamla stammar bör man definitivt byta ut dem sedan, så att de inte orsakar större skador på bostaden. Nya stammar i en bostad, gör ju att den värderas högre när det sedan är dags att sälja den. Och om inte annat, så har man själv sett till att ha uppdaterade och bra stammar i den egna bostaden.