Har du provat att gjuta betonggolv eller en hel betongplatta någon gång? Om du har det, så vet du vilket stort arbete det är med betonggjutning. Här är både timing och tålamod viktigt. Betongen kan synas som ett okomplicerat material att arbeta med. Men det är inte så lätt att arbeta med betong som kan tyckas, utan det kräver precision och att man är snabb då det behövs.

Planering behövs. Innan man börjar med att till exempel gjuta en betongplatta till ett nytt hus, måste man planera för själv gjutningen. Man gräver för grunden, arbetar med gjutformar, ser till att alla armeringar är på plats innan man kan börja själv gjutningen. Alla rör för vatten och avlopp måste finnas på plats innan man kan gjuta.

Först gjutformen

Betongen fungera ju som lera. Den är som en välling av grus, vatten och cement eller kalk. Cementen gör så att gruset och vattnet håller ihop och inte spricker. Och just risken för att den spricker, finns med tills hela betongplattan har stelnat. Så innan den har blivit en betongplatta, så måste man ha en gjutform, dit man kan hälla betongen. När den väl är på plats i gjutformen, kan den stelna, men inte för snabbt. Då kan den spricka. Därför vattnar man den med jämna mellanrum så att den svalnar och stelnar långsamt så den inte spricker.

Snabbhet viktigt

När väl betongen ligger i sin gjutform, måste man snabbt arbeta med betongen så att den får den form som den ska ha. Man måste snabbt göra det medan den ännu är mjuk och formbar. Det är då det är så viktigt att man arbetar snabbt med materialet. Annars är risken stor för att det uppkommer blåsor, sprickor eller sättningar i betongen. Ska den blir riktigt tjock, jämn och kompakt måste man snabbt arbeta och forma den.

…sedan vänta

När den sedan är klar i den form som man vill ha den, så är det bara att vänta, och vänta och vänta. Man måste övervaka den så att den inte stelnar på fel sätt. Man vattnar den så att den inte ”brinner” på fel sätt för att betongen verkligen ska lägga sig som man vill ha den. Här gäller det att hantverkarna ser när den brinner, och den måste vattnas, eller när man kan misstänka att det finns blåsor under ytan.