En badrumsrenovering är ganska ofta ett omfattande projekt. Rörsystemet kan behöva läggas om, el kan behöva dras och golvet kanske ska bytas ut. Sammantaget blir det ett projekt som kräver genomgående planering och en del nedlagd tid, energi och pengar. Även om många idag väljer att göra så mycket som möjligt själva, är det inte ovanligt att man lämnar över arbetet till en firma som specialiserar sig just på helhetslösningar för badrum. Det må kosta mer – men så är det också bekvämt.

Att det blir billigare att göra en badrumsrenovering själv är en uppenbar fördel – men inte den enda. Många tycker det är ett roligt projekt att planera och syssla med, även om det stundtals må vara lite tungt. Känslan när arbetet väl är klart är troligtvis bäst om man har varit med och arbetat själv. Dessutom kan det bli ett bra sätt att spendera kvalitetstid med partner, barn eller någon annan man tycker om.

Men vad ska man egentligen tänka på? Inför en omfattande badrumsrenovering finns det en rad olika punkter som kan listas. Det första man bör göra är att planera och budgetera, och förbereda sig på vad som komma skall. Den här texten kan möjligen hjälpa er med förberedelserna.

Att tänka på

Vad av inredningen ska sparas? Tänk igenom det här noggrant, innan ni börjar riva det gamla. Det är nödvändigtvis inte bäst att slänga allt i en container och köpa nytt. Kanske kan mycket av inredningen sparas. 

Eluttag. Det här är det bra att ha koll på tidigt. Ska ni ha ett till eluttag, eller flytta det? Att dra el är något som bör lämnas åt behöriga installatörer. Att ge sig på elarbeten själv är inte bara förenat med risker för hälsan – utan även för plånboken. En elolycka som uppstått till följd av ett icke fackmannamässigt utfört arbete, är inte försäkringsbolagen särskilt pigga att betala ut pengar för. Att hitta en installatör är enkelt – sök bara på till exempel ”elektriker Västerås” (byt ut Västerås mot den stad du bor i) på nätet. Med det sagt finns det en del enklare saker man kan göra själv. 

Arbetsytor. Det är bra att organisera en uta i anslutning till badrummet där ni kan förvara verktyg och material. 

Ta rikligt med inspiration. Det bästa sättet att få ett badrum som motsvarar ens förväntningar är kanske att ta rikligt med inspiration. Det finns gott om bilder på nätet du kan titta på för att få idéer. Det finns till och med populära konton på sociala medier som enbart ägnar sig åt att posta bilder på snygga interiörer, däribland badrum. Använd fantasin och hitta olika sökord att använda dig av. 

Se till att hantverkaren är behörig. Ska ni dra om rör eller el kommer ni sannolikt att behöva anlita hantverkare. Se till att dessa är behöriga. Även i mellanstora städer (Västerås till exempel) finns ett relativt stort urval av aktörer att välja mellan, ett starkt tips är badrumsrenoveringvästerås.nu. Gå igenom flera olika och kolla upp firmornas bakgrund innan de börjar arbeta hos dig.