Golvslipning är en bortglömd möjlighet som i de flesta fall är att föredra framför ett nytt golv. Inte minst så är det något som idag ligger helt rätt i tiden, detta med miljön i åtanke och hur konsumtionen påverkar hela vår jord negativt. Att välja att slipa ett äldre parkettgolv framför att köpa ett nytt är något som bidrar till en lite bättre värld och även en så i grunden liten aktion innebär en stor skillnad – förutsatt att fler tänker likadant. Andra fördelar med att slipa ett parkettgolv är följande:

  • Priset. Även om du köper det billigaste golvet på marknaden så kommer du att tjäna på att slipa ditt parkettgolv. Faktum är att du förmodligen kommer att tjäna på detta även om du tar professionell hjälp. Ett parkettgolv är ett exklusivt golv. Skulle du köpa ett nytt – och lägga in det – så kommer det att kosta mycket pengar. Att bara slipa det befintliga och addera en ny ytbehandling är en mycket mer prisvärd lösning. Du kan även använda ditt rot-avdrag för att få ditt parkettgolv slipat och av professionella yrkesutövare. Det her dig en skatterabatt på 30% av den totala arbetskostnaden.
  • Du bevarar. Ett trägolv är helt unikt och det kommer aldrig att finnas ett som ser likadant ut; det påminner lite om ett fingeravtryck. Trä är ett levande material som växer, sätter sig och har unik ådring. Inte minst gäller detta ett parkettgolv som – genom alla stavar och mönstren de bildar – blir rakt igenom ditt golv. Allt som krävs för att få det fräscht igen är att slipa det. Jämför detta unika hantverk med att köpa ett billigt laminatgolv som ser exakt likadant ut som alla andras golv. I en tid där många söker sig utanför ramarna rent inredningsmässigt så kan det vara en god idé att faktiskt se – och ta tillvara på – det som är unikt i hemmet och inreda med detta som en bas. Ett äldre parkettgolv är det definitivt.

Undersök om möjligheten finns innan

Det är inte bara att slipa ett golv. Varje golv och varje material har unika egenskaper och det innebär att vissa har mer slipmån än andra. Gällande ett parkettgolv så brukar en tumregel vara att ett sådant går att slipa två gånger innan det kräver ett byte av golv. Här ska man dock veta att det inte handlar om någon årlig företeelse. Nej, ett golv kanske behöver slipas var tionde år om det sköts korrekt i vardagen och vårt råd är att du kontaktar en golvläggare som undersöker ditt golv innan du fattar något beslut.

Just vardagen är något som leder oss in på vikten av underhåll och där val av ytbehandling kan hjälpa dig. Vanligt är att ett parkettgolv ligger i vardagsrummet. Av hävd har man där mindre slitage och mindre yttre åverkan där än i exempelvis barnrummet, köket eller hallen (framförallt).

Det har gjort att många väljer olja som ytbehandling efter att man har slipat golvet. Det är bra – olja ger en värme och skänker harmoni på ett sådant sätt att vardagsrummet blir en plats för lite själslig rekreation. Men, då man numera ser att öppna planlösningar alltmer börjat efterfrågas så är olja som ytbehandling lite mer vanskligt. Växer kök och vardagsrum ihop så kommer slitaget att öka.

Olja är vackert – men det ger inte så bra skydd. Här kan istället hårdvax vara en bättre ytbehandling som dels skyddar bättre och som samtidigt skänker en viss del av den varma, ombonade känslan som olja gör. Det är en bra kompromiss gällande ytbehandling på ett parkettgolv du nyss valt att slipa.