Värmepumpen är den mest effektiva och ekonomiska energikällan

Funderar ni på ett nytt värmesystem till huset? Vill ni sänka era uppvärmningskostnader och även satsa på förnyelsebar energi? En värmepump är det mest energismarta system man kan ha idag.

De allra flesta som idag investerar i ett nytt värmesystem väljer att sätta in någon typ av värmepump. Vilken värmepump som passar bäst beror på husets förutsättningar, men även omgivningen spelar in. De flesta värmepumpar behöver ett vattenburet värmesystem för att sprida värmen i huset, men har man tidigare värmt huset med olja är detta inga problem. Det är bara luft/luftvärmepumpen som inte kräver detta då en sådan pump sprider sin värme eller kyla genom luften. En värmepump tar sin energi från omgivningen, som bergen, jorden, vattnet eller luften, och har därför ingen negativ påverkan på miljön alls.

Viktigt att även energibespara på andra sätt

En värmepump är i de flesta fall en större investering men som man alltid får igen. Hur snabbt den betalar sig beror på hur stor energiförbrukning man har och det är därför viktigt att även energibespara på andra sätt. Har man inte redan tilläggsisolerat, renoverat dåliga fönster eller kanske satt vattensparande munstycken på kökskranen eller i duschen bör man först göra detta.

Vissa värmepumpar kräver mer omfattande installationer än andra, som berg-, jord- och sjövärmepumpen, medan luft/vattenpumpen och luft/luftpumpen är enklare att installera. Det kan vara svårt att själv veta vilken pump som passar bäst, men ett företag som sysslar med installationer av värmepumpar kan hjälpa till med att välja rätt.