Lastbil med utbytbara delar

Grus, maskiner, gipsskivor, stora byggelement. Lastbilar kan användas till många olika leveranser men det gör också att man ibland behöver olika typer av flak för att kunna frakta gods.

En lastväxlare är en lastbil som kan skifta sitt flak. Det kan vara ett helt slätt flak med uppkörningsramp till grävmaskiner, med mera. Ett flak som är skålat som går att använda för att köra massor, och andra flak som är anpassade till andra typer av gods. Fördelen med en lastväxlare är att det är själva lastbilen som är dyrast. Flaken är betydligt billigare. Har man därför olika behov så är det klokare att köpa in en, eller några, lastväxlare istället för att köpa in flera bilar för olika arter av uppdrag.

Välja efter behov

Som fraktbolag brukar man inrikta sig på olika områden som man arbetar med. Det innebär att man kanske inte behöver ha precis alla olika typer av flak som finns på marknaden. Har man en lastväxlare så kanske det räcker med två eller något mer flak, istället för att ha många som bara blir liggande. Men samtidigt är det lätt att man börjar ge sig på andra områden när man väl har fått kunder och intresset finns för andra uppdrag. Det är bara viktigt att man tar noga hand om sina flak så att de inte ligger och rostar sönder. Så man ska hålla samma ordentliga koll på alla sina flak, oavsett om de sitter på bilen eller ej, och kanske till och med täcka över dem. Läs mer om lastväxlare på denna sida: