Om man står på ett trägolv av en äldre modell så kommer man att se en massa skavanker. Tyngden från möbler har satt sina spår i form av gropar och inbuktningar, tappade föremål har gett små sprickor, leksaker som ungarna lekt med har repat ytan och kanske har någon oförsiktig person gått in med höga klackar. Kort sagt; golvet har nötts som en följd av att ni levt i bostaden och det är också ett gott betyg till er som familj.

Men, det kräver åtgärder. Ett trägolv som nötts är inte snyggt. Det är också något som påverkar allt annat. Oavsett vilken inredningsstil ni har och oavsett hur dyra, exklusiva möbler ni köpt så kommer golvets intryck att påverka dessa. Ett nött och gammalt golv ger ett sämre intryck – ett nytt, snyggt och fräscht golv ger ett bättre sådant; det höjer upp varje enskild möbel och ger en besökare den där wow-upplevelsen som vi alla vill ha. Men, det behöver inte innebära ett nytt golv i dess egentliga mening.

Golvslipning är ett billigare alternativ

Faktum är att det i nio fall av tio finns en bättre lösning som kostar betydligt mindre pengar. En lösning som innebär att du låter slipa ditt golv. Att slipa ett trägolv har många fördelar. Dels är det billigare, dels så går det snabbare och dels så finns det också en estetisk fördel som ligger i att ett trägolv är levande. Det innebär att det tar tid innan det sätter sig, skaffar sig sin egen personlighet och ger den varma, levande känsla som man eftersöker som husägare. Att slipa ett äldre trägolv i ett hus i Stockholm låter känslan vara kvar – att helt byta ett golv gör det inte. Där tvingas man vänta i flera år innan golvet ens är i närheten av att bli personligt på allvar.

Ett äldre golv har en inneboende skönhet

Det vi vill ha sagt är att ett äldre golv är patinerat. På samma sätt som vissa möbler så blir det bara vackrare med åren. Det varar inte för evigt – ibland är golvet så pass nött att det är bortom räddning. I de flesta fall så kan man dock slipa ett golv och genom en efterföljande ytbehandling – lack, olja eller hårdvax – ge golvet en helt ny karaktär och samtidigt det extra lager av skydd som det behöver för att klara av vardagen alla påfrestningar. Det fina är att det går att använda Rot-avdraget också. Numer är det möjligt att anlita ett företag i Stockholm, låta dessa slipa golven och därefter dra av 30 procent av den totala arbetskostnaden. Det är väldigt generöst och gör valet om att slipa golv eller byta ut dem ännu enklare.