De allra flesta hantverkare uppger sin kostnad per timme. Så vill man veta vad ett arbete kan kosta, bara för arbetet med detta, bör man fråga den hantverkare som man funderar på att anlita, vad arbetet kostar per timme.

Att sedan kostnaden för hela det arbete som ska utföras kostar något annat, är ju en annan sak. Här bör man ju alltid räkna med kostnaden för material och för eventuella tjänsteresor som man betalar för sin hantverkare.

Grovt räknat kan man gott och väl förvänta sig en hantverkarlön på 500 kronor per timme. Sedan finns det variationer som har att göra med var i landet man bor, och lönerna är relativt spridda beroende på i vilken landsända som man bor. Förvånansvärt nog, är inte kostnaderna för hantverkarna högst i Stockholm, som man skulle kunna tro. De är faktiskt större i Blekinge än i Stockholm, där medellönen ligger på kring 25.000 kronor i månadslön, medan en hantverkare i Blekinge kan tjäna 28.000 kronor i månaden.

Vad som även kan variera, är ålder på hantverkaren och den sammanlagda erfarenheten som denna hantverkare har i antal år.

Arbetskostnaden går ner med Rot-avdraget

Att en målare, till exempel kostar cirka 500 kronor per timme, ska ju sedan räknas ner, om man har möjlighet att dra av arbetskostnaden med Rot-avdraget. Det innebär ju att målaren måste inneha F-skattsedel för att man ska få dra av på Rot-avdraget. Sedan brukar många hantverkare erbjuda den tjänsten att de har gjort ansökningarna till Skatteverket redan och som kund betala man bara priset, efter Rot-avdraget. Det är annars en ganska omständlig byråkrati att ansöka om Rot-avdraget. Bor du i Nyköping och där behöver en målare för din fasadrenovering? Läs då mer om det på: https://www.fasadrenoveringnyköping.se.

Anlita målare till fasadrenovering

Om det är så att det är dags att renovera fasaden, kan det gå mycket snabbt om man anlitar hantverkare som kommer och gör den åt en. De kan göra det på några dagar, om de får fria händer. I alla fall gör de det bra mycket snabbare än om man själv hade gjort det. För oss som är lekmän, är det mer omständligt att få upp en byggställning, veta vilka redskap man ska använda, vilka material man ska använda och så vidare. Å andra sidan kan man vilja göra det själv, om man är lagd åt det hållet.