Är det så att du söker en erfaren och kompetent rörmokare? Har dina blandare gett upp, eller är det stopp i avlopp? har stoppet kommit där hemma, där vattnet går ner eller det som orsakar stoppet inte kommer upp, som man vill. Kan man inte använda toaletten, eller diska, då blir det problem där hemma. Vissa tar sin tillflykt till närmaste badhus och ser till att bada ordentligt, men där kan man ju inte stanna. Andra tar chansen och duschar på jobbet, men det kan man ju inte heller göra i längden. Då gäller det helt enkelt att snabbt få tag i en rörmokare som kan komma och göra en felsökning i sin bostad.

När olyckan är framme

Ibland kommer man hem och allting droppar. Då är det viktigt att snabbt komma till rätta med det som har hänt. Får man bara snabbt bort vätan och kan torka upp det som orsakat vattnet, kan man försöka undvika en rejäl vattenskada. Att torka bort vattnet är bara en första åtgärd. Sedan måste du få tag i en riktig rörmokare som kommer och åtgärdar problemet åt dig. Det är så gott som omöjligt som lekman göra själv. Dessutom kan stoppet bero på ett stort problem som innebär att du måste byta ut rören, eller åtminstone reparera rören.

Då har du tre olika val att välja mellan:

  1. Installera helt nya rör – jättedyrt
  2. Göra en relining – inte lika dyrt
  3. Spola rören med hett vatten – inte alls dyrt

Så gör du med gamla rör

Installerar du helt nya rör, är fördelen den att du inte mer behöver oroa dig för dina rör, de närmaste 30-40 åren. Först efter det kanske du behöver kontrollera att de fortfarande är bra. Det är ganska dyrt att byta ut dina rör. Dessutom kan du inte använda dina rör under den tiden som rörmokarna byter ut rören. Bor du i en villa, som inte har så avancerat rörsystem kan det ta 1-2 veckor. Det är ju inte så lång tid. Bor man däremot i en BRF, är det ett stort och avancerat rörsystem som ska bytas ut.

En relining är ett mycket miljövänligt alternativ till att byta rör. Antingen lägger man helt nya plaströr inuti de gamla rören. Då säkerställer du att de fungerar de närmaste 20 åren. Man kan även att välja att utföra relining med att spruta in plast i rören och sedan härda dem, så att plasten lägger sig inuti rören och skyddar dem på så sätt. Här kan du läsa mer om rörmokare i Stockholm.