Funderar du på att utbilda dig till hantverkare? Du kanske redan går något byggprogram på gymnasiet? Det är ingen dum idé att utbilda sig till hantverkare då det finns en stor efterfrågan på hantverkare i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Kring 30-40 procent av storstadsborna i nämnda städer bor antingen i villa eller bostadsrätt. Alla dessa storstadsbor behöver en renovering, antingen av kök eller badrum med jämna mellanrum. Då behöver de en pålitlig hantverkare som kan både riva, måla, tapetsera, kakla och anlägga rätta rör för både vatten och avlopp, samt kan bygga säkra våtrum med fuktspärrar och sådana som kan elektricitet och vet hur man drar elen till och från kök och badrum.

Utbildning och certifiering

Då kommer kunderna att vilja ha hantverkare som för det första har rätt hantverksutbildning och i andra hand rätt certifiering. Det innebär att man har vidareutbildat sig för att ha rätt kunskaper och de senaste uppdateringen när det kommer på områden som rör renoveringar av kök och badrum. Sedan kommer man att vilja ha hantverkare med erfarenhet. När man väl renoverar kök och badrum, är det inte säkert att man alltid ställs inför liknande badrumslösningar. Tvärtom. Många kök och badrum är relativt unika och då gäller det att man löser renoveringarna på sätt som inte är fula, utan yrkesmässiga och noggranna.

Bra rykte är bästa renommén

Är man en duktig hantverkare och ser varje renovering som ett sätt att alltid få in nya kunder kommer ryktet om en att gå före och ge dig nya kunder. Att göra arbetet så bra som möjligt är viktigt för att få goda referenser och utmärka sig bland andra hantverkare. Den hantverkare som gör ett bra jobb, kan ta mer betalt, då det alltid finns kunder som är villiga att betala mer för ett arbete som är väl utfört.

Liten konkurrens för hantverksarbeten

Bor man i Göteborg, är det inte någon risk att bli utan arbete. Arbetsförmedlingarna spår ljus framtid för dem som arbetar med olika hantverksarbeten. Lönen ligger också mellan 25.000 kronor (ingångslön) och 35.000 kronor, när man väl har arbetat några år i branschen och fått erfarenhet. Många väljer att bli egna företagare och deklarerar och redovisar själva, både vinst och utgifter. Andra väljer att bli anställda och överlåter då till någon annan att dra in nya kunder och vill bara bekymra sig över arbetet och får sin lön en gång i månaden. Här kan du läsa om en hantverksfirma som arbetar med badrumsrenoveringar i Göteborg.