När det är dags att dra kablar och utföra elinstallationer är det bäst att låta experterna utföra jobbet. Undvik att få en elektrisk stöt och kontakta en elektriker som sköter biffen åt dig.

Drömmer du om en utebelysning så att du kan fortsätta spendera sena kvällar på altanen även efter att mörkret gjort sitt intrång? Eller så har du kanske fallit för trenden och köpt en elbil på senare dagar. Du vill vara med och rädda planeten, minska utsläppen och har därför köpt en bil som går på el istället för fossila bränslen. Därför kanske du behöver installera en laddstolpe utanför ditt garage eller vill övertala din chef att sätta upp en sådan på parkeringen utanför din arbetsplats. Men en sak är säker: det är ingenting du ska göra på egen hand. Risken är att det kan sluta riktigt illa. Däremot finns det idag duktiga och erfarna elektriker i Uppsala som gärna tar sig an uppdraget.

Låt inte stoltheten ta över

Många känner en stolthet av att pyssla på egen hand i hemmet och exempelvis kunna säga “den där altanen har jag byggt själv”. Men när det kommer till elinstallationer eller reparationer med elektrisk karaktär är det inte alltid det bästa att vara lika självsäker. Det finns många anledningar till varför man istället bör ringa en elektriker och desto färre för att utföra elarbete som lekman utan kunskap och ordentligt skyddsmaterial.

För det första är det enorm risk att på egen hand ta sig an en elinstallation. En elektriker har utbildningen, kompetensen och utrustningen för att kunna dra ledningar och upprätta elinstallationer och reparationer på ett säkert och riskminimerande vis.

Detta bör du tänka på

En annan sak man kan tänka på är att en elinstallation som är utförd på egen hand inte täcks av de flesta försäkringsbolag om en olycka är framme, exempelvis om den orsakar en brand eller personskada. Försäkringsbolagen kräver ofta att en professionell elektriker har godkänt arbetet för att täcka eventuella kostnader för olyckor.

Är det någonting man inte bör försöka snåla inom är det med det som ger dig elektricitet. Idag behöver en elektriker inte heller kosta skjortan. Det finns många duktiga elektriker som examineras varje år och är redo att bidra med sin service just för dig. Leta upp din lokala elektriker på nätet och ta kontakt redan idag. Då behöver du aldrig utsätta hem och familj för fara enbart på grund av en elinstallation i huset.