Viktigt att tänka på när man ska köpa takplåt

Takplåt är både snyggt och hållbart, i alla fall om man väljer plåt av bra kvalitet. Här kommer några tips till dig som funderar på att lägga plåttak.

Takplåt är snyggt och passar svensk arkitektur väldigt bra. Det återfinns både på flerfamiljshus, kommersiella fastigheter och småhus. Dagens moderna plåttak är dessutom riktigt hållbara och kan överleva i uppemot åttio år, bara man har skött underhållet som man ska. Modern takplåt finns i många olika kulörer vilket gör det enkelt att få ett tak som färgmässigt passar fasaden.

Takplåt går att få i många olika profiler som exempelvis falstak, pannplåt, takpannor med tegelprofil och klassisk takplåt. Vill man lägga ett plåttak ska man vara noga med att välja plåt som är avsedd för nordiskt klimat annars kommer inte taket att hålla särskilt länge. Det allra bästa är att köpa takplåt som är tillverkad i Sverige.

Så mycket kostar takplåt

I Sverige har vi strikta byggregler. Vill man köpa takplåt ska man därför vara noga och välja ett företag som har CE certifikat och som dessutom har ett EN 1090 godkännande. Då kan man vara säker på att få en takplåt av bra kvalitet och som lever upp till de särskilda krav som finns.

Det kan vara bra att kontakta minst två olika tillverkare av takplåt och be om en offert. Vissa företag har smarta beräkningsverktyg på sina hemsidor där man direkt kan få ett kostnadsförslag. Men glöm inte bort att ett plåttak av bra kvalitet har mycket längre livslängd.