Vad är en geoteknisk undersökning?

Ska ni börja bygga ert drömhus? Har ni redan valt ut var huset ska byggas någonstans? Då behöver ni även ta reda på hur marken mår. Detta görs med hjälp av en geoteknisk undersökning.

Ni har tröttnat på att gå omkring och vänta på att det rätta huset ska dyka upp. Ni ska istället ta och bygga ert drömhus. På så vis kommer ni få det precis så som ni önskar ha det. Ni har valt ut platsen och köpt marken där ni ska bygga ert nya hus. Men så kommer något upp som ni inte hade med i planeringen. Nämligen en geoteknisk undersökning. Ni vet inte ens vad det är för något men tydligen så är det något som ni måste göra innan bygget kan dra igång.

Säkerställa marken med geoteknisk undersökning

En geoteknisk undersökning görs med främsta syfte att undersöka hur marken mår. När man ska bygga hus så behöver man veta att marken där huset ska placeras mår bra och är stabil. Då får man göra en geoteknisk undersökning. Man kan göra en sådan undersökning med hjälp av olika typer av teknik. Vilken som används beror lite grann på hur berget och jorden ser ut. Men främst så handlar det om olika tekniker inom borrning som görs vid en sådan här typ av undersökning. Man behöver få veta hur berget och jorden mår och hur den rör samt beter sig. Man vinner på att göra en geoteknisk undersökning i det långa loppet, både ekonomiskt men också för att kunna utföra arbetet säkert.