Så underhåller du ditt tak

De akuta kostnaderna som kommer av akuta problem blir sällan låga. Det ligger i sakens natur då man dels måste ha hjälp snabbt och då man dels heller inte hunnit med att budgetera för saken. Många nyblivna husägare blir – den hårda vägen – snabbt varse om vikten av ett gediget underhåll och hur mycket pengar man kan spara in på att ligga steget före, identifiera problem och snabbt åtgärda dessa på ett tidigt stadie.

Det här gäller inte minst taket. Ett tak är det primära skyddet för hela huset och det är det som gör att vi slipper regn, snö och problem med vind; taket håller även värmen kvar inomhus och stänger kylan ute. Ett bra tak är en rejäl investering och vikten av att hålla ett befintligt tak i bästa möjliga skick är en förutsättning för att bra liv i det hus man äger.

Anlita en takläggare för en initial inspektion

Vi ska – innan vi nämner några tips kring underhåll – säga följande: Det är ingen dum idé att ta hjälp av en takläggare. Äger du en villa i Stockholm vars tak börjar bli till åren så kan det vara läge att ta in ett par mer professionella ögon och låta en takläggare inspektera taket på ett mer grundligt sätt. Ett tak må ha lång livslängd (som du, genom rätt underhåll dessutom kan förlänga) men det kommer inte att hålla för evigt.

Även här gäller det att ligga steget före. Säger en takläggare att ditt tak i Stockholm sjunger på sista versen så kan du – tack vare denna information – också börja budgetera för ett kommande byte och börja samla information kring hur mycket varje enskild takläggare i Stockholm skulle kosta; detta genom att ta in offerter.

Med det sagt så går vi vidare till underhåll av tak. Vi kan säga att du har tegelpannor som material och att dessa tips kan ge dig ett tak som – på ett bättre sätt – står emot tidens tand:

Tips för längre livslängd på ditt tak i Stockholm

  • Städa. Gå upp på taket och rengör det från kvistar, löv och annan smuts. Det gäller även hängrännor och stuprör. Utöver ett vackrare tak så blir det även mer funktionsdugligt genom detta. Gäller det mossa så kan sådan samla fukt och denna kan tränga in genom dina plattor; något som på sikt kan leda till fuktangrepp. Ta bort all mossa, således.
  • Byt ut spruckna pannor. Dina tegelpannor kommer att spricka genom att exempelvis en pinne blåser ned eller där vinden tar med sig någonting annat som landar på taket. Även minusgrader kan spräcka pannor. Det är naturligt, men det kräver åtgärder. Byt ut de plattor som spruckit och du kommer att slippa problem med fukt och vattenangrepp. Här kan du naturligtvis anlita en takläggare om du är osäker på hur du ska agera.
  • Plåten. Kolla så att skorstenen är fri från rost och gör samma sak gällande alla andra plåtdetaljer. Är det angripet av rost så bör du byta direkt. Det kan du anlita en plåtslagare eller en takläggare för.

  • Kolla takpappen. Lyft upp tegelpannorna och kolla skicket på takpappen. Passa även på att rengöra under om det skulle ligga en massa barr och löv där. Takpappen är den sista posten som skyddar mot fukt och vatten. Skadad sådan bör bytas ut per omgående.