Är renoveringen korrekt utförd?

Det är lätt att bli helt förblindad av ett nyrenoverat kök eller ett badrum där man nyligen bytt ut allting. Men, det är i själva verket inte det som möter ögat som är intressant – det är vad man inte ser som man ska fästa sitt fokus på. Att en renovering ser snygg ut är nämligen inte alls synonymt med att den är korrekt och fackmannamässigt utförd. Det finns en gammal devis om att även om man sminkar en gris så är det fortfarande en gris. Om vi ska fortsätta med detta djur för ett ögonblick så kommer här en uppmaning: köp inte grisen i säcken.

Det många gör är nämligen att man köper en bostad efter hur den ser ut. I Stockholm kan en affär gå igenom på en vecka och där handlar det också om större pengar än i övriga städer i landet.

Köpare har för bråttom och då en säljare dessutom vet att en snabb renovering kan innebära stora pengar så är det också lockande att genomföra en sådan innan försäljning. Felet många gör är att man genomför renoveringen på egen hand – eller anlitar ett undermåligt företag för densamma. Det kan i slutändan bli dyrt. Där kan nämligen en konflikt om dolda fel hävdas i efterhand.

Konflikter om dolda fel är vanliga

Konflikter om dolda fel har tyvärr blivit vanligare då det kommer till bostadsrätter. Föruts å var dessa vanligt förekommande vid husköp, men numera så förekommer de alltså även vid lägenhetsaffärer. Och, det är just de undermåliga renoveringar som sker i syfte att maximera en vinst som är orsaken.

Om en renovering skett av en privatperson (säljaren) och där en fuktskada kommer upp så kan också köparen hävda att det handlar om dolda fel och han kan också få rätt till ersättning i och med detta. Något som köparen i fråga också har goda möjligheter till. Det förutsätter dock att köparen i fråga haft en besiktningsman anlitad och att denne genomfört en besiktning av lägenheten där fuktskadan – och orsaken till denna – inte kunnat upptäckas.

Köparen har undersökningsplikt, men säljaren har också en plikt som ligger i att informera om alla eventuella brister som finns. Har man, som i det här fallet, renoverat ett badrum på egen hand och utan fackmän inblandade så bör man också meddela köparen detta (och låta denne undersöka renoveringen mer grundligt; genom att exempelvis låta en rörmokare se över jobbet).

Dolda fel tar tid att utreda

En sak kan vi säga gällande dolda fel – oavsett om det handlar om hus eller lägenheter. De tar tid att utreda. Och: även om man som köpare uppfyllt sin undersökningsplikt och där man som säljare meddelat allt man vet så kan fel inträffa. Enkel logik: som köpare vill man ha betalt – som säljare vill man inte betala för skadorna. Dolda fel kräver att man anlitar varsin jurist och att man fullt ut kan bevisa att man följt sin del av avtalet.

Det är inte helt lätt att reda ut. För att dolda fel i ett hus ska hävdas så måste felet inte kunna vara förväntat och inte kunna upptäckas av en besiktningsman vid en grundlig besiktning; men även om dessa kriterier är uppfyllda så kan det vara svårt att vinna en tvist. Mer info: https://www.doldafelhus.se.