Vid en nybyggnation är markarbete det första man gör. Förutom att ge byggnationen bra förutsättningar så handlar det om vilken markhöjd huset ska stå på. Många beslut för en husbyggare.
Markarbeten är det som kan hjälpa eller stjälpa ett hus eller annan typ av byggnation. Kedjan är inte starkare än sin svagaste länk, och det gäller absolut vid markarbeten. Letar man på internet så kan man hitta bilder på hus som förflyttat sig. Oftast kan det ha berott på naturkatastrofer, men inte alltid.
Kommer man till vissa gamla hem så kan man också se en del sprickor. Om det är i trähus så kan det bero på att materialet svällt eller torkat. Men om det är större sprickor i ett murat hus med gjuten grund så bör man kolla upp det. I vissa fall kan det bero på att markarbetet är undermåligt. Antingen i sig självt eller i kombination med den mark som huset står på. Gör man inget åt det så kan delar av byggnaden med tiden falla sönder. Och vill det sig riktigt illa så kan hela huset rasa.
Tänka efter före
Innan man bygger ett hus så bör man ha god koll på markens skick. Om det är en mark som lätt får vatten stående eller som inte ligger så högt över havet så bör hänsyn tas till det. Tomter som ligger högre än vägen runt vill många ofta sänka men det kan bli ödesdigert. Även med en bra dränering kan vatten vara svårt att leda bort. Det i sig leder till rörelse i marken eller fuktpåverkan på huset. Sprickor i golv och väggar eller mögel kan bli resultatet. Därför ska man alltid sätta husets välmående framför eget tycke och smak.
Veta vad man gör
Många vill idag göra så mycket själva som möjligt. Men om man tar på sig markarbete eller placering av hus så bör man helst rådfråga experter. Det man sparar på att utföra arbetet själv kan i längden bli dyra misstag. De som arbetar med markarbete är inte enbart experter på vad de gör utan de kan även mark i stort. Med kunskap och erfarenhet ser man markens skick och vet hur byggnader och trädgård ska bli välmående. Skulle huset hamna lite på en kulle så går det att lösa en jämn tomt i alla fall. Med en stödmur kan massorna hållas på plats och trädgården fungera bra ändå.