Vissa branscher ställer lite högre krav på undersökning av kunderna. Det är ingen komplimang till branscherna i fråga – tvärtom; det är ett bevis på att någonting är fel. Vi ska säga att det här har en början i att rot-avdraget infördes och att detta – alla fördelar till trots – även innebar att många företag startade och där en del av dessa saknar den kompetens som krävs. Vissa saknar helt utbildning.
Ett exempel på detta gäller företag inom golvläggning och golvslipning. Här kan man som kund verkligen hamna snett och råka ut för riktiga fuskjobb. Särskilt då det kommer till större städer och speciellt inom golvläggning.
Ska du anlita en golvläggare i Stockholm så måste du säkerställa att denna också är kompetens nog att lägga golvet i fråga. Vi skulle säga att detta är absolut nödvändigt då väldigt många kunder gått på minor i frågan. Man har anlitat en golvläggare som lagt golvet och sett att detta, redan efter något år, börjat spricka, att bubblor syns eller att rena ojämnheter känns då man går på golvet.
Tips för att utesluta oseriösa golvläggare
Att inleda en process mot den golvläggare som anlitas är nästan lönlöst; det har gått för lång tid, de skyller på materialet eller också så säger de att skadorna kommit av naturligt slitage. Så ska det naturligtvis inte vara. Gör man rätt och anlitar en golvläggare för relativt – även med rot-avdraget inkluderat – så ska man naturligtvis också få valuta för pengarna. Ett korrekt lagt trägolv ska hålla i en mansålder och det ska bara bli vackrare med åren. Det ligger i varje seriös golvläggarens natur att ge kunden detta.
Och: det finns fortfarande seriösa sådana i Stockholm. Lejonparten av alla golvläggare är de facto seriösa. Våra tips handlar endast om att utesluta de som inte är det. Tips som ser ut som följer:
- Referenser. Kolla alltid upp vilka tidigare kunder man haft – och hur nöjda dessa är. Ju fler desto bättre är det. Det här gäller speciellt golv som är svårare att lägga. Ska du ha en mönstrad parkett i vardagsrummet så bör den golvläggare du anlitar kunna ge dig kontaktuppgifter till en kund där han lagt ett liknande golv tidigare.
- F-skatt. Vill du använda rot-avdraget så måste företaget vara registrerad för F-skatt. Även om du inte använder rot – alla är inte berättigad – så är det en fördel. Detta då du slipper hålla på med en massa pappersarbete.
- Garanti och ansvarsförsäkring. Se till att företaget erbjuder garanti på jobbet och att man har en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador under arbetets gång. Gällande avtalet så ska det utformas på ett begripligt sätt och du ska kunna förstå vad det är du skriver under. Många gömmer sig bakom en massa juridisk mumbojumbo som är extremt svårtolkat; det får man faktiskt inte göra – ett avtal mellan hantverkare (i det här fallet en golvläggare) och en kund ska skrivas på ett begripligt sätt.
- Betala efteråt. En golvläggare ska ha extremt goda skäl till varför han ska ha betalt i förskott – och knappt ens då ska du gå med på det. Betala då jobbet är klart. I värsta fall kan du möjligen gå med på någon typ av delbetalning.