Allt inom bygg och inredning

I alla tider har vi människor tyckt om att skapa trivsel och sökt vägar för att förbättra vår omgivning. Det ligger väl i vår natur att identifiera saker som kan bli bättre och drömma om en ljusare framtid för oss själva och våra familjer. Därför är det inte så konstigt att så många intresserar sig för bygg och inredning, och man kan nästan säga att hemmafix och heminredning är folksporter numera. På den här sidan vill vi bejaka det intresset, och vi skriver om alla aspekter av byggande, renovering och inredning, från enkla stylingprojekt för privatpersoner till hur företag ska tänka kring upphandling av totalentreprenad för det nya kontorsbygget.

Ibland behövs ett proffs

För den genomsnittlige hemmafixaren finns det oftast en gräns för vad man klarar av. Visst är det kul och tillfredsställande att skapa, laga eller förbättra någonting på egen hand, men i fråga om till exempel el och VVS är det alltid bättre att anlita professionella fackmän. Vi människor har ibland en tendens att överskatta vår förmåga. Det är inte nödvändigtvis av ondo, det är ju genom att stöta på utmaningar och övervinna dem som vi lär oss och utvecklar våra förmågor. Men när det gäller framför allt bygg- och renoveringsprojekt kan resultaten ibland bli under förväntan och det är ju tråkigt att lägga ner tid och kraft på något som man sedan går och är missnöjd med.

Vår syn på saken är att fackmän är det av en anledning. De har utbildat sig inom snickeri, måleri, bygg, VVS eller elektricitet och de har stora kunskaper och erfarenheter inom sitt område. När man vill att ens husbygge eller renovering ska bli så lyckat som det kan bli ska man alltid anlita proffs. Med det sagt är det naturligtvis mycket som den normalt händige klarar själv, som enklare målnings- och tapetseringsprojekt, eller att sätta upp en mellanvägg i bostaden. Det vi menar är bara att man ska vara ärlig mot sig själv och inse var ens kunskaper börjar och slutar. Med snickeriprojekt är väl det värsta som kan hända att resultatet blir lite skevt, men vad gäller vatten och el kan följderna av ett undermåligt jobb bli katastrofala. Hos oss får du tips om hur du går tillväga för att hitta duktiga och pålitliga proffs för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

Nyttig information och byggtips även för företag

Vi vänder oss dock inte bara till privatpersoner i den här bloggen, utan även till både små och stora företag som vill ha information och tips på hur man bör tänka kring större bygg-, renoverings- eller inredningsprojekt. Vi tar upp olika former av entreprenader och vad de har för för- och nackdelar. Vi reder ut begrepp som kontrollansvarig, byggledare och byggherre och även vad man ska tänka på kring exempelvis bygglov; när det behövs, vad en ansökan måste innehålla osv. För ett företag finns mycket pengar att spara på att redan innan projektet startar skapa sig en bild av precis vad man vill uppnå, och vilka olika vägar det finns att nå dit. Här vill vi bidra med matnyttig information.

Inredning – trender och tidlöshet

Vi skriver också om inredning, både för kontor och för hemmet. Det är med hjälp av inredningen vi skapar den där sista touchen efter ett bygge eller en renovering som förvandlar ett projekt till en plats där man verkligen vill leva eller arbeta. Trender kommer och går inom inredning och vi rapporterar gärna om det, men vissa kunskaper och tekniker är tidlösa och ingår i baskunskaperna för den som vill bli bra på inredning.

Även inom inredning har man också mycket att vinna på att ta hjälp av ett proffs, för konsultation eller för att få idéer. Speciellt vanligt är det i företagsvärlden att anlita en extern inredningskonsult, men har man som privatperson kört fast vad gäller inredningen kan lite hjälp utifrån kännas mycket välkommet.

Vi hoppas att ni finner matnyttigt och rolig läsande på den här bloggen och vi ser också gärna att ni själva hör av er med tips, kritik eller frågor. Trevlig läsning!

Behöver er BRF göra ett fönsterbyte?

Fönster ska bytas när de inte längre fyller sin funktion. Det kan handla om fönster som inte håller tätt eller som inte stoppar ljud utifrån. Då behöver ni göra ett fönsterbyte i er BRF.

Fönster håller inte i all evighet. När fönster inte längre fyller sin funktion och gör det de är tänkta för, ja, då behöver man se till att byta ut de befintliga fönstren mot nya. Behöver ni sätta in nya fönster i en hel fastighet? Kanske i er bostadsrättsförening till exempel? Att byta ut alla fönster i ett hus, oavsett storlek, är kostsamt, även om det så klart blir billigare att göra det i ett mindre hus än i en hel BRF. Men ett fönsterbyte är inte bara utgifter, det är ju faktiskt en investering för dig som äger huset och för alla som har sin bostad i huset.

Fönsterbyte snabbt och enkelt

Det tar tid att byta fönster men det är egentligen inga svårigheter att utföra arbetet på en fastighet om man har koll på hur man gör. Det bästa är att hyra in en firma som arbetar med fönsterbyten när det är dags att sätta in nya fönster i huset. Då går det både snabbt och lätt, och allting blir rätt och riktigt gjort. Ett fönsterbyte bör genomföras under den varmare delen av året, men kan utföras även under vintern om det är så att det behövs. Men under sommaren är det ju varmt och då spelar det inte så stor roll som på vintern om det är öppet. Läs mer om fönsterbyte på denna hemsida: fönsterbytebrf.se

Tänker du lägga in en fiskbensparkett?

Om du har tänkt att förnya ditt hem med en vacker fiskbensparkett har du redan gjort ett bar val. Återstår bara att välja en golvläggare som ser till att lägga din fiskbensparkett som den ska.

Det är så otroligt snyggt med en fiskbensparkett om den är lagd av en skicklig hantverkare. En golvläggare vet hur knivigt det kan vara att få till just fiskbensparketten, och har koll på att alla stavarna är lika långa och tjocka så det inte blir någon förskjutning i mönstret. Skulle det bli det är det riktigt illa, då har hela idén och arbetet varit i onödan. En sned parkett är det ingen som vill ha. Det är lätt att tro att du kan göra saker själv, men i det här fallet gör du bäst i att anlita ett riktigt bra proffs. Det är verkligen inte här du ska fundera på att dra åt svångremmen.

Att lägga en snygg fiskbensparkett är ett riktigt hantverk

Att lägga en fiskbensparkett lämpar sig som sagt bäst för en fackman. Att foga samman de olika delarna är ett riktigt hantverk och tar en hel del tid. Men det finns lättare varianter som klickas ihop, om du vill ha det. Men det är trots allt du själv som behöver fundera på vilket material du vill ha. Det finns stavar i lite olika utföranden. Det går att hitta både ljusa och mörka, och i olika träslag, men de flesta är dock i ek. Det är inte för inte det i alla tider har kallats för ekparkett. Läs mer om fiskbensparkett på denna sida: läggafiskbensparkett.se

Stor kunskap om linjemålning

Ska man göra en linjemålning behöver man hjälp av experterna. Det är de som kommer leverera det resultat du önskar. För att göra linjer på betong behöver du rätt färg, vilket de har.

På parkeringarna utanför affärerna möts man av linjer. Linjer som tydligt visar varje parkeringsplats. De visar var det är plats för familjen och var handikappade kan stå. Tack vare dessa linjer får man sin egen plats och parkeringen används på ett bättre sätt. Linjemålning används på flera ställen, inte bara ute på vägarna eller på parkeringsplatser. Ingen kan ha missat dem då de även används vid övergångsställen. Ska man göra linjemålning på betong behöver man hjälp av proffsen. De som är experter på allt som har med linjemålning att göra.

Miljötänk även med linjemålning

Allt mer ägnar människor en tanke åt miljön. Vilket såklart är bra. Alla bör göra det de kan för att vara så snälla mot miljön som möjligt. Även om man ska göra linjemålning ska man tänka på miljön, att företaget man anlitar använder sig av godkända miljöfärger och maskiner är viktigt. Även att de har alla certifikat som behövs så att de kan utföra sitt arbete korrekt och godkänt enligt regler och lagar. Ni kan med gott samvete anlita ett företag som sköter det åt er. Ni kommer att få en perfekt linjemålning precis så som ni önskat. De hjälper er igenom hela processen och kan även förnya en gammal linjemålning som redan finns. De kan också fräsa bort en gammal linjemålning som inte längre är aktuell.

Källarrenovering i Stockholm – när man vill växa neråt

Om man behöver mer användbart utrymme i sin bostad kan man anlita en entreprenör som utför källarrenovering i Stockholm, men det är viktigt att man anlitar någon som gör det rätt från början.

Tidigare byggde man källare för att få extra förvaring och för att få bort fukt och kyla under huset. Källaren blir därför ofta bara ett skräputrymme där det kanske finns en gammal värmepanna och tvättstuga men resten är outnyttjat.

Men tiderna och metoderna att bygga har förändrats. Man kan numera dränera, isolera och installera bra ventilation så att källaren går att utnyttja.

Många som vill ha ett större hus gör en framgångsrik källarrenovering och förvandlar källaren till något användbart. Börjar man bara från rätt ände så kan man få flera fräscha och snygga utrymmen.

All fukt och kyla försvinner med en källarrenovering och det är bra för hela huset

När man vänder sig till en erfaren entreprenör så vet de var man ska börja renoveringen och de kan därför lämna en offert som håller hela vägen. Det svåraste är ju att få bort fukt. Därför måste man se över dräneringen. Börjar man där så går resten bra.

Med modern utrustning isolerar och ventilerar man utrymmet under huset. Är det lågt till tak kan man på många ställen gräva sig djupare för att få rätt takhöjd.

All fukt och dålig lukt försvinner från utrymmet och man kan börja inreda det som man vill ha det. Anlitar man en bra entreprenör så hjälper de till med allt fram till inflyttning.

Så lyckas man med badrumsrenoveringen i Göteborg

En badrumsrenovering är ett roligt projekt och det är många i Göteborg som drömmer om ett nytt badrum. Men hur mycket kostar det egentligen att renovera badrummet och kan man själv renovera?

Badrummet är ett av hemmets viktigaste rum och det används dagligen. Vatten och fukt ställer också extra höga krav och det krävs därför särskilt våtrumscertifierade hantverkare. Men man får faktiskt själv renovera badrummet om man vill. Fast det vill till att man vet hur tätskikt och golvbrunn ska installeras korrekt. Blir det fel och man drabbas av vattenläckor och fuktskador gäller inte hemförsäkringen. Detsamma om man anlitar fel typ av hantverkare.
Hur mycket det kostar att renovera ett badrum i Göteborg beror till stor del på materialval och inredning. Då detta finns i alla möjliga prisklasser kan det vara bra att redan från början sätta en budget.

Använd rotavdraget för att få ner kostnaden på badrumsrenoveringen

En badrumsrenovering innefattar många olika moment som kräver olika slags hantverkare. För att slippa anlita varje hantverkare för sig kan man i stället använda sig av totalentreprenad. Då ansvarar ett och samma byggföretag för hela renoveringen. Det brukar bli billigare men man slipper också hålla koll på olika hantverkare. Skulle det också uppstå något problem vet man vilket företag som bär ansvaret och slipper hantverkare som skyller på varandra. Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget vid en badrumsrenovering men det kan ändå vara en god idé att jämföra priser och ta in offerter från några olika.

Takläggare i Dalarna som även underhåller och lagar tak

Det går att maxa hållbarheten på de flesta tak bara man låter en takläggare i Dalarna laga och underhålla taket när det behövs. I vissa fall kan takets livslängd till och med fördubblas.

Genom att besiktiga taket en till två gånger om året upptäcker man fel och brister i tid, och hinner rätta till dem innan de stora skadorna uppstår. Det kan exempelvis vara en skorstensplåt som har släppt, eller en tegelpanna som har spruckit eller hamnat snett. Små saker men som om de inte rättas till kan ge upphov till fuktskador och mögelangrepp. När man undersöker taket ser man också om det behöver underhållas. Plåttak som fått repor eller mist sin färg måste målas om för att inte rosta i förtid. Tegelpannor och även papptak kan få en beklädnad av mossa vilket inte är bra då det gör att taket åldras i förtid. Men mossa binder också fukt vilket kan ställa till stora problem även för undertaket.

Låt en takläggare bedöma när det är dags att lägga om taket

Att själv försöka tvätta taket med en högtryckstvätt är bara dumt, då takpannorna eller takpappen snarare tar skada av det höga vattentrycket. I stället ska man anlita en professionell takläggare. En takläggare kan också besiktiga taket och tala om i hur många fler säsonger som det klarar sig utan att läggas om. På så vis hinner man planera och budgetera för takomläggningen i god tid. Kanske vill man då även passa på att montera solceller eller tilläggsisolera vinden. Läs mer om takläggare på denna hemsida: takläggaredalarna.nu

Portalkranar är rediga grejer

När man talat kranar så är portalkranar kung. De är otroligt kraftfulla och används för att bygga de riktigt stora grejerna som supertanks och andra stora fartyg men det finns mindre också.

Stora portalkranar ses mest i hamnar eller i områden där det byggs fartyg. Det är mäktiga konstruktioner och den första kranen började användas i Hamburg i slutet på 1890-talet. Att de fortfarande används och att själva grundidén kvarstår är ju rätt imponerande.

Det finns en portalkran vid det som var Eriksbergs varv i Göteborg som är byggnadsminnesförklarad. En portalkran är ju inte bara ett imponerande byggnads verkutan den berättar också om en annan tid när saker gjordes annorlunda.

I Göteborg byggdes det väldigt många ståtliga fartyg och en av anledningarna till det var den höga kvaliteten på arbetet. Det var under samma period som Volvos varumärke blev synonymt med säkerhet och kvalitet.

Tiderna förändras men portalkranarna består

Den gamla portalkranen i Göteborg används inte längre. Ett tag fick den ny publicitet genom att man kunde hoppa bungyjump från den ovanför älven. Men det var väl inte vad en gammal portalkran egentligen tyckte var hedervärt.

De portalkranar som tillverkas idag hjälper också till vid skeppsbygge men nu på andra ställen på jordklotet där det är billigare att bygga skepp. De mindre kranarna tillverkas också och används inom mekaniska verkstäder för att lyfta tunga saker.

Det som har förändrats är manövreringen som nu kan skötas på distans med en låda på magen. Säkerheten kring kranen har därför blivit bättre.

Komplett badrumsrenovering i Örebro

Är det dags att göra en förändring? Vänta inte på den, grabba tag i den och gör den nu. Med bra hjälp kan du göra en komplett badrumsrenovering i Örebro, den renoveringen du så länge velat göra.

Ska du göra en badrumsrenovering och funderar på vad du behöver tänka på? Läs då vidare här. En badrumsrenovering kan vara bra att göra av många olika anledningar. Som exempel för din egen trevnads skull. Men är det ett hem du ska sälja, så ökar även värdet på det. När du gör en badrumsrenovering behöver du främst kolla hur stor yta det är. Har du dusch idag och vill ha badkar? Eller kanske vill du ha in en dubbel dusch? En annan sak man bör tänka på är vilken belysning man ska ha. Många väljer idag att istället ha spottar i taket och på väggarna. När man väl gör en renovering, bör man även fundera på om man ska lägga in golvvärme om man inte har det redan.

Badrumsrenovering budget eller lyx

Det finns många anledningar till att man gör en badrumsrenovering, det kan handla om att det befintliga badrummet är omodernt. Då passar det helt enkelt inte in i din stil eller smak. Du kan få till den stil och känsla du vill med rätt hjälp. Dessutom kan du få det även om du ska göra en budgetrenovering. Man kan fortfarande få fina saker och få den lyxiga och moderna känslan. Framförallt om man tar hjälp av rätt företag för badrumsrenovering i Örebro.

Vad kan man göra utan lyftkrok?

Du har en telfer och du har en tung last och så långt är allt gott och väl. Du kommer ändå ingen vart alls utan en lyftkrok. Anpassad och i bästa skick och med alla delar i behåll säkrar den din last.

Din verksamhet och ditt företag är viktiga för dig och för andra. Du har människor som arbetar för dig, du har kunder och du har leverantörer. Produktion av varor och tjänster är en ständigt rörlig kedja. Fattas en länk störs hela processen.

Lyftkroken är en av flera viktiga delar som gör att lyft och leveranser av gods fungerar som planerat. Ingen vill över huvud taget tumma på varken säkerhet eller funktion. Delarna kontrolleras inte dagligen men man bör hålla koll på hur länge de använts och hur mycket.

Lyftkrok för snabb och säker lastning och transport

Att inte ha minst en lyftkrok av lämplig sort och storlek i lagret är osmart, och har man dessutom inte tagit reda på om det är leveranstid på en lämplig lyftkrok gränsar det hela till kriminalitet. En stoppad produktion har långtgående konsekvenser för många och måste undvikas till varje pris.

Leveranser av reservdelar och snabb service är ett av kännetecknen på en bra och pålitlig leverantör. Att anlita samma firma till alla delar av utrustningen är självklart och att alltid ligga ett steg före när det gäller att laga och fixa utrustning och byta ut trasiga delar är nödvändigt. Välj rätt leverantör för att fortsätta ligga i täten.

Låt en elektriker i Sollentuna eldsäkra huset

Bor man i ett äldre hus i Sollentuna kan det vara bra att låta en elektriker se över elen. Särskilt om man också vill kunna ladda elbilen på ett säkert sätt, utan att huset brinner ner.

Idag använder vi oss av många fler elektriska apparater än vad vi gjorde för bara tio år sedan. Det innebär att elsystemet i många hus inte är anpassat för den ökade belastningen. Datorer, köksapparater och annan teknik gör också att man behöver flera uttag än vad man gjorde förr. De flesta löser bristen med hjälp av förlängningssladdar och kopplingsdosor, vilket egentligen inte är bra ur brandsynpunkt. Bor man i ett äldre hus och inte har sett över ledningarna bör man därför göra detta, eftersom en alltför ökad belastning kan leda till brand. Men ledningar blir också gamla och kan av den anledningen också behöva bytas ut. Man bör också regelbundet kontrollera att jordfelsbrytare verkligen fungerar.

Det protokoll elektrikern uppför över arbetet ska man spara

Vill man besiktiga elsystemet och ledningarna ska man anlita en elektriker i Sollentuna. Fundera över om det också behövs fler eluttag eller lampor monterade. Har man planer på att köpa en elbil kan det vara bra att berätta detta för elektrikern så att elsystemet blir anpassat för den framtida belastningen. Bäst är förstås att låta elektrikern installera en särskild laddstolpe för elbilen. Det är viktigt att alla elinstallationer dokumenteras och att elektrikern upprättar ett särskilt protokoll. Då blir det enkelt att i framtiden bygga ut systemet om det skulle behövas.