Allt inom bygg och inredning

I alla tider har vi människor tyckt om att skapa trivsel och sökt vägar för att förbättra vår omgivning. Det ligger väl i vår natur att identifiera saker som kan bli bättre och drömma om en ljusare framtid för oss själva och våra familjer. Därför är det inte så konstigt att så många intresserar sig för bygg och inredning, och man kan nästan säga att hemmafix och heminredning är folksporter numera. På den här sidan vill vi bejaka det intresset, och vi skriver om alla aspekter av byggande, renovering och inredning, från enkla stylingprojekt för privatpersoner till hur företag ska tänka kring upphandling av totalentreprenad för det nya kontorsbygget.

Ibland behövs ett proffs

För den genomsnittlige hemmafixaren finns det oftast en gräns för vad man klarar av. Visst är det kul och tillfredsställande att skapa, laga eller förbättra någonting på egen hand, men i fråga om till exempel el och VVS är det alltid bättre att anlita professionella fackmän. Vi människor har ibland en tendens att överskatta vår förmåga. Det är inte nödvändigtvis av ondo, det är ju genom att stöta på utmaningar och övervinna dem som vi lär oss och utvecklar våra förmågor. Men när det gäller framför allt bygg- och renoveringsprojekt kan resultaten ibland bli under förväntan och det är ju tråkigt att lägga ner tid och kraft på något som man sedan går och är missnöjd med.

Vår syn på saken är att fackmän är det av en anledning. De har utbildat sig inom snickeri, måleri, bygg, VVS eller elektricitet och de har stora kunskaper och erfarenheter inom sitt område. När man vill att ens husbygge eller renovering ska bli så lyckat som det kan bli ska man alltid anlita proffs. Med det sagt är det naturligtvis mycket som den normalt händige klarar själv, som enklare målnings- och tapetseringsprojekt, eller att sätta upp en mellanvägg i bostaden. Det vi menar är bara att man ska vara ärlig mot sig själv och inse var ens kunskaper börjar och slutar. Med snickeriprojekt är väl det värsta som kan hända att resultatet blir lite skevt, men vad gäller vatten och el kan följderna av ett undermåligt jobb bli katastrofala. Hos oss får du tips om hur du går tillväga för att hitta duktiga och pålitliga proffs för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

Nyttig information och byggtips även för företag

Vi vänder oss dock inte bara till privatpersoner i den här bloggen, utan även till både små och stora företag som vill ha information och tips på hur man bör tänka kring större bygg-, renoverings- eller inredningsprojekt. Vi tar upp olika former av entreprenader och vad de har för för- och nackdelar. Vi reder ut begrepp som kontrollansvarig, byggledare och byggherre och även vad man ska tänka på kring exempelvis bygglov; när det behövs, vad en ansökan måste innehålla osv. För ett företag finns mycket pengar att spara på att redan innan projektet startar skapa sig en bild av precis vad man vill uppnå, och vilka olika vägar det finns att nå dit. Här vill vi bidra med matnyttig information.

Inredning – trender och tidlöshet

Vi skriver också om inredning, både för kontor och för hemmet. Det är med hjälp av inredningen vi skapar den där sista touchen efter ett bygge eller en renovering som förvandlar ett projekt till en plats där man verkligen vill leva eller arbeta. Trender kommer och går inom inredning och vi rapporterar gärna om det, men vissa kunskaper och tekniker är tidlösa och ingår i baskunskaperna för den som vill bli bra på inredning.

Även inom inredning har man också mycket att vinna på att ta hjälp av ett proffs, för konsultation eller för att få idéer. Speciellt vanligt är det i företagsvärlden att anlita en extern inredningskonsult, men har man som privatperson kört fast vad gäller inredningen kan lite hjälp utifrån kännas mycket välkommet.

Vi hoppas att ni finner matnyttigt och rolig läsande på den här bloggen och vi ser också gärna att ni själva hör av er med tips, kritik eller frågor. Trevlig läsning!

Kontrollansvarig i Stockholm kan hjälpa en bostadsrättsförening

Det är mycket att hålla ordning på när man skall bygga om eller göra större förändringar i en BRF, men en hel del av pappersarbetet kan man lämna över till en kontrollansvarig Stockholm.

Många styrelser i bostadsrättsföreningar består av vanliga människor som bara vill ha ett bra boende. De har ingen erfarenhet av byggprojekt eller större markarbeten men blir ändå indragna i sådant för att de ställt upp och tagit ett uppdrag i föreningen.

Har man ett större projekt på gång så kan det behövas bygglov eller rivningslov och hela processen skall enligt lag övervakas och dokumenteras. Det är då man med varm hand lämnar över allt till en certifierad kontrollansvarig i Stockholm.

Anledningen till de stränga reglerna är att alla större byggnader måste uppfylla vissa säkerhets- och miljökrav. Det gäller både att själva konstruktionen måste vara stabil och att det skall vara bra och hälsosamt inne i byggnaden. Dessutom ställs krav på de material som används och att det är energismart.

Det krävs en kontrollansvarig under hela processen

De företag som tar kontrollansvar måste vara certifierade, så det är inte bara att köra på. Men det är bra för de tar hand om ansökningar och gör en kontrollplan för att se att alla krav uppfylls.

Att starta ett stort projekt är svårt nog om man inte gjort det förut. Det är många entreprenörer inblandade och man måste se till att arbetet flyter på som det skall.
Då är det skönt att ha någon som hjälper till att hålla ordning på allt.

Underhållsplaner för alla fastighetsägare

Precis som med allt annat i livet, så är det enklare om du har en plan när du äger en fastighet. En underhållsplan för när alla underhåll ska ske, så att du inte missar något som kan vara viktigt.

När är det dags att se över dina rörinstallationer? Hur ofta ska det vara service på din värmepanna? Och hur länge är det mellan gångerna som du behöver lufta din gräsmatta? Allt det och mer därtill, är det som du ska lägga in i dina underhållsplaner för din fastighet. En slags kalender över när du ska göra sådant som du inte gör varje dag, eller vecka, för att du helt enkelt ska kunna hålla koll på det. Underhållsplaner är till för att du inte ska glömma något viktigt men det är också till för att du ska ha pengar på kontot när det är dags att utföra underhållet. En trygghet för dig, din bostadsrättsförening, ditt företag eller hur din fastighet nu ägs.

Underlätta livet med underhållsplaner

Med underhållsplaner slipper du gå och fundera över när du ska utföra vissa åtgärder på din fastighet. Du kan lugnt lägga in allt som ska göras i underhållsplanen och sedan luta dig tillbaka och bara låta dagarna ramla på. I vissa fall kan det vara olika förvarningar som du också lägger in i dina underhållsplaner. Det kan vara sådant som måste vara gjort innan själva underhållet, eller någon annan förutsättning som att något behöver beställas eller bokas. Du bestämmer själv hur du gör. Läs mer om underhållsplaner på denna sida: underhållsplaner.net

Bygga en egen pool – roligt projekt för familjen

Det är något speciellt med vatten i trädgården. Därför är det många som skapar små oaser genom att bygga en pool för familj och vänner. En lyx som är tillgänglig för de flesta som önskar det.

Är du den slags person som tycker om att göra saker själv? Eller är det härligt att bara få hjälp med allt du önskar dig? Vem du än är som person så kan du alltid bygga pool som ett projekt för familjen. Kanske hyr du en maskin och gräver ut för en pool, murar upp den och skapar den helt själv. Eller så kanske du håller dig till att planera för poolen ihop med din familj, och kanske ramar du även in poolen med hjälp av trä eller plattor. Hur du än väljer att bygga din pool så är det viktigt att du fokuserar på slutresultatet. Det är ju ändå det som poolen är till för.

Bygg en pool som lockar vänner och familj

När du ska bygga en pool så är det troligen en modell som passar för alla i familjen som du är ute efter. En snygg och välplanerad pool kan bli som en magnet för släkt och vänner. Det kan bli ett sätt att umgås med dina nära och kära, och kanske till och med en tradition som kan liva upp de tristaste av dagar. Varför inte bjuda in till sommarfest? Eller vad sägs om det årliga nyårsdagsdoppet med efterföljande brunch, som frestelse?

Ventilation i Stockholm och FTX

En bra ventilation är förutsättningen för ett bra inomhusklimat. Har man installerat ett sådant måste det underhållas. Då kan en ventilationsfirma i Stockholm snabbt vara på plats

De flesta hus har en bra lösning för att hålla inomhusklimatet behagligt året om. Vad man kanske glömmer är att även det bästa system måste underhållas och få service. Kanske det dessutom blivit gammalt och behöver bytas ut.

Ett ventilationsföretag i Stockholm som är ute och arbetar med många olika system, ser att det kan finnas pengar att spara för de boende om de gör ett byte av ventilation. Det finns moderna anläggningar, exempelvis FTX som är mycket bättre än de gamla och som dessutom är mer energisnåla. Ett byte skulle därför innebära lägre driftskostnader.

Varför ett ventilationsföretag i Stockholm använder ett FTX-system

Med ett FTX-system återvinns 86 procent av husets värme samtidigt som man får perfekt ventilation. Det beror på att det är uppbyggt kring en roterande värmeväxlare som sitter på vinden. Värmeväxlaren överför både värme och kyla vilket gör att den fungerar året om.

Systemet är svensktillverkat, och bortsett från att det skapar en behaglig inomhusmiljö med höga luftflöden, så är det tystgående och enkelt att sköta.

Vill man satsa på en bra ventilation är det bara att kontakta ett företag med erfarenhet av FTX-systemen. De kommer och installerar det och de kan ta hand om den löpande skötseln med byte av luftfilter.

En bra inomhusluft är nödvändigt för människors hälsa och för att hålla lägenheter och lokaler fria från fukt, mögel och andra skador.

Klassisk chevronparkett i naturliga färger

Funderar ni på att lägga in ett nytt golv? Golvet har stor betydelse för atmosfären i ett rum men också värdet på bostaden. Därför kan det vara värt att satsa på exempelvis en chevronparkett.

Chevronparkett hittar man främst i lite äldre och elegantare fastigheter i Frankrike, och det är därför som golvet också kallas fransk fiskbensparkett. Men nu finns chevronparkett även på våra breddgrader och har blivit ett älskat golv i många hem. Parkettens snedställda mönster och träets rustika uttryck gör att chevrongolv ofta upplevs som något speciellt och lite exklusivt. Dagens chevronparkett tillverkas som en slags lamell, vilket gör att det går hyfsat snabbt att lägga och det behöver därför inte bli särskilt kostsamt. Särskilt som man även kan använda sig av rotavdraget på själva arbetskostnaden när man anlitar en golvläggare.

En chevronparkett av trä går även att slipa när den blir sliten

Men chevronparkett är inget vanligt laminatgolv, utan det tillverkas i äkta trä som gör att det lever sitt egna liv. Träet åldras vackert och skiftar i ådringar och ton. Det är värt att betala lite extra för sina golv och satsa på kvalitet då sådana golv oftast ser bättre ut och även håller längre. Ett riktigt snygg kvalitetsgolv höjer också värdet på bostaden. Dessutom kan man slipa om en chevronparkett när den upplevs som alltför sliten och den får nytt liv igen.
Vill man lägga in en chevronparkett ska man därför vända sig till ett golvföretag som erbjuder kvalitetsgolv och som även kan hjälpa till med att lägga in dem. Läs mer om chevronparkett på denna hemsida: https://www.chevronparquet.com/

Golvläggare i Västerås gör det billigt och bra

Man tror att det är så dyrt att lägga in ett fint trägolv men det är ju så att golvet håller hur länge som helst om det är lagt av golvläggare i Västerås. Och man får ROT-avdrag för arbetet.

Har man lagt in ett trägolv i sin bostad så håller det i många, många år. Skulle det blir slitet eller fult så går det dessutom att slipa ner det och efterbehandla det igen. Då har man fått ett nytt golv av det gamla.

Ett trägolv finns i många olika utföranden. Antingen kan man få ett rustikt furugolv där man själv kan välja till olika pigment för att färga in det. Eller så väljer man ett vackert parkettgolv som läggs på plats av skickliga golvläggare i Västerås.

Att vara golvläggare är ett hantverk och inget trägolv är det andra likt. Allt görs av fint råmaterial som sågats till för ändamålet.

Golvläggare vet hur ett golv skall läggas för att bli stabilt och vackert

Det är inte helt lätt att lägga ett trägolv och ett golv med fiskbensparkett tillhör väl det svåraste. De hantverkare som lägger golven har erfarenhet och vana att hantera det vackra naturmaterialet så att det kommer till sin rätt.

När man väl lagt in ett nytt golv behöver man inte tänka så mycket på mattor eftersom golvet är ett smycke i sig själv. Den blänkande ytan kan färgas in i olika kulörer om man vill det och det kan slipas om och om igen.

Proffs på trädfällning i Nacka

Är det dags att ta bort det där stora och fula trädet i din trädgård i Nacka? Det är svårare än du kanske tror att utföra en trädfällning så det är klokt att anlita någon som är proffs inom området.

En trädfällning kanske låter enkelt, men det är svårare än du kanske tror att fälla ett träd på rätt sätt. Kanske har du ett träd som är för stort, eller så kan det vara ett träd som håller på att falla omkull. I båda fallen kan det bli aktuellt att fundera på en trädfällning. Det är en uppgift som man gärna anlitar någon för att göra, i alla fall om det är ett stort träd som det handlar om. Man behöver helt enkelt någon som är van vid att fälla träd och som inte backar för en utmaning av något slag.

Trädfällning som yrke

När du bestämt att du ska fälla ett träd så är det klokt att anlita någon som är kunnig inom området. Träd är mycket tunga och kan göra en stor skada ifall du inte vet vad du håller på med. Eller ifall du inte har den rätta utrustningen som behövs för trädfällandet. Kanske använder man tekniken att börja med att såga av trädet lite i taget. Eller så kan man välja att ta ner ett träd helt och hållet, på en och samma gång. Det beror på hur stort trädet är och hur det ser ut runt omkring där trädet ska fällas. Läs mer om trädfällandet på denna webbsida: trädfällningnacka.nu

Toppresultat från målare i Stockholm

Är du ute efter det bästa av det bästa? Det får du med en målare i Stockholm. De kan allt om målning och kommer att ge ett toppresultat. Vare sig du ska måla vägg eller fasad, är de rätt för dig.

Tänk hur mycket man kan skapa med en målning. En del gör något helt eget. Målar bara vad man känner för där och då. Men för att det ska bli bra så måste man kunna måla. Man kan skapa riktig konst på väggarna om man vill det. Även om man vill måla väggen enfärgad så kan det bli ett bra eller dåligt jobb. Chansen är dock större att du får ett bra resultat om du tar hjälp från en målare i Stockholm. De har koll på allt inom målning och vet vad som krävs för att få ett bra resultat.

Att tänka på med målare

För att få den perfekta målningen så behöver du hjälp av en målare i Stockholm. I en så stor stad som Stockholm finns det många möjligheter att hitta vad man söker. Välj inte första bästa målare. Kolla så de verkar bra och erbjuder bra saker, som exempelvis både försäkring och garanti på deras arbete. Det är en kostnad att anlita målare, men du kan ha rätt till ROT-avdrag. Detta hjälper till att hålla nere kostnaden för dig. Många har detta redan inräknat i sin offert, och har de inte det så be dem lägga in det. Med en målare får du ett toppresultat.

Asbestsanering i Stockholm

Förr i tiden innan man visste att det var farligt, användes asbest i olika byggmaterial. Bor man i ett äldre hus i Stockholm och misstänker att det finns asbest ska man ta hjälp av en sanerare.

Asbest skulle kunna vara ett fantastiskt byggmaterial om det inte vore farligt. Detta eftersom det är billigt och isolerar bra mot både kyla och oljud. Innan man kom på att asbest var farligt och cancerframkallande användes det flitigt i bland annat isolering, kakelfog och takmaterial. Det innebär att det finns ganska många hus runt om i Sverige där det finns asbest. Asbest är inte farligt så länge man inte rör det. Men ska man renovera och exempelvis slita upp en gammal plastmatta eller byta ut kakel gäller det att se upp då det kan finnas asbest bakom. Då bör man anlita en firma specialiserad på asbestsanering för att säkerställa att materialet tas om hand på rätt sätt och inte läcker ut och skadar omgivningen.

Som privatperson kan man nyttja rotavdraget vid asbestsanering

Asbest kan lätt spridas i luften om man inte handskas med det på rätt sätt, och det är det som är så farligt eftersom man då lätt kan inandas det. Att själv handskas med asbest är både svårt och krångligt. I stället ska man anlita ett företag specialiserade på asbestsanering. Deras personal har genomgått ordentliga utbildningar för att handskas med skadliga och miljöfarliga material. Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget när man anlitar en asbestsanerare. Men det kan ändå vara bra att jämföra priser mellan olika företag. Läs mer om asbestsanerare på denna hemsida: asbestsaneringstockholm.nu

Smide i Stockholm kan ta sig många uttryck.

Har du någon gång känt att du skulle vilja veta mer om smide? Vad kan man ha denna konstform till? Och vad gör en smed? Det finns flera saker du kan beställa som privatperson i Stockholm.

När du tänker på smide kanske dina tankar går till en smed som står vid sitt städ och smider olika verktyg i järn och stål. Förr var det vanligt att det var smeden man gick till för att få ett svärd gjort åt sig. Andra ville ha en nyckel och ytterligare någon kanske behövde en yxa eller annat verktyg att använda i vardagen. Saken är den att man idag inte bara står vid smedjan, utan använder svetsen som ett verktyg för att smida ihop olika metaller.

Det går även att syssla med lite finlir och göra smycken. Det är en speciell gren av konstformen att smida produkter, vare sig det är grövre verktyg eller smäckrare saker som smycken. Arbetar du mestadels i silver tituleras du silversmed och är det mestadels guld du använder när du utför ditt hantverk och gör smycken tituleras du guldsmed.

Att beställa smide i Stockholm

Att hitta en bra smed i Stockholm är kanske inte det lättaste. Men skam den som ger sig. Frågan är bara vilken sorts smed du söker och vilket smide du är ute efter. Det kan vara allt från smycken till stora rejäla byggkonstruktioner. Eller varför inte ett helt vanligt trappräcke. När du beställer det som privatperson kan du vara säker på att det kommer bli personligt. Läs mer om smide på denna hemsida: allsvets.se