Allt inom bygg och inredning

I alla tider har vi människor tyckt om att skapa trivsel och sökt vägar för att förbättra vår omgivning. Det ligger väl i vår natur att identifiera saker som kan bli bättre och drömma om en ljusare framtid för oss själva och våra familjer. Därför är det inte så konstigt att så många intresserar sig för bygg och inredning, och man kan nästan säga att hemmafix och heminredning är folksporter numera. På den här sidan vill vi bejaka det intresset, och vi skriver om alla aspekter av byggande, renovering och inredning, från enkla stylingprojekt för privatpersoner till hur företag ska tänka kring upphandling av totalentreprenad för det nya kontorsbygget.

Ibland behövs ett proffs

För den genomsnittlige hemmafixaren finns det oftast en gräns för vad man klarar av. Visst är det kul och tillfredsställande att skapa, laga eller förbättra någonting på egen hand, men i fråga om till exempel el och VVS är det alltid bättre att anlita professionella fackmän. Vi människor har ibland en tendens att överskatta vår förmåga. Det är inte nödvändigtvis av ondo, det är ju genom att stöta på utmaningar och övervinna dem som vi lär oss och utvecklar våra förmågor. Men när det gäller framför allt bygg- och renoveringsprojekt kan resultaten ibland bli under förväntan och det är ju tråkigt att lägga ner tid och kraft på något som man sedan går och är missnöjd med.

Vår syn på saken är att fackmän är det av en anledning. De har utbildat sig inom snickeri, måleri, bygg, VVS eller elektricitet och de har stora kunskaper och erfarenheter inom sitt område. När man vill att ens husbygge eller renovering ska bli så lyckat som det kan bli ska man alltid anlita proffs. Med det sagt är det naturligtvis mycket som den normalt händige klarar själv, som enklare målnings- och tapetseringsprojekt, eller att sätta upp en mellanvägg i bostaden. Det vi menar är bara att man ska vara ärlig mot sig själv och inse var ens kunskaper börjar och slutar. Med snickeriprojekt är väl det värsta som kan hända att resultatet blir lite skevt, men vad gäller vatten och el kan följderna av ett undermåligt jobb bli katastrofala. Hos oss får du tips om hur du går tillväga för att hitta duktiga och pålitliga proffs för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

Nyttig information och byggtips även för företag

Vi vänder oss dock inte bara till privatpersoner i den här bloggen, utan även till både små och stora företag som vill ha information och tips på hur man bör tänka kring större bygg-, renoverings- eller inredningsprojekt. Vi tar upp olika former av entreprenader och vad de har för för- och nackdelar. Vi reder ut begrepp som kontrollansvarig, byggledare och byggherre och även vad man ska tänka på kring exempelvis bygglov; när det behövs, vad en ansökan måste innehålla osv. För ett företag finns mycket pengar att spara på att redan innan projektet startar skapa sig en bild av precis vad man vill uppnå, och vilka olika vägar det finns att nå dit. Här vill vi bidra med matnyttig information.

Inredning – trender och tidlöshet

Vi skriver också om inredning, både för kontor och för hemmet. Det är med hjälp av inredningen vi skapar den där sista touchen efter ett bygge eller en renovering som förvandlar ett projekt till en plats där man verkligen vill leva eller arbeta. Trender kommer och går inom inredning och vi rapporterar gärna om det, men vissa kunskaper och tekniker är tidlösa och ingår i baskunskaperna för den som vill bli bra på inredning.

Även inom inredning har man också mycket att vinna på att ta hjälp av ett proffs, för konsultation eller för att få idéer. Speciellt vanligt är det i företagsvärlden att anlita en extern inredningskonsult, men har man som privatperson kört fast vad gäller inredningen kan lite hjälp utifrån kännas mycket välkommet.

Vi hoppas att ni finner matnyttigt och rolig läsande på den här bloggen och vi ser också gärna att ni själva hör av er med tips, kritik eller frågor. Trevlig läsning!

OVK-besiktning Stockholm – stora fördelar för alla

Jobbar du i en miljö där du känner att din prestation dippar under dagen och där din koncentrationsförmåga blir sämre? Upplever du som lärare att dina elever blir stökigare och har svårt att ta till sig den information du förmedlar? I många fall kan detta förklaras av det faktum att den luft som finns inomhus är för dålig.

Luften står stilla och är allt annat än frisk. Detta skapar en sämre koncentration – och det ökar dessutom risken för att utveckla allergier eller där man blir sjuk. Av alla dessa skäl så har vi regler om att fastigheter och byggnader i Sverige och de ventilationssystem inkopplade i dessa måste kontrolleras.

Detta kallas för en OVK-besiktning och som fastighetsägare har man ett ansvar i att inom en given intervall boka in en tid för en sådan. Om detta inte sker så kan man drabbas av ett kraftigt vite. En OVK-besiktning i Stockholm ska alltid utföras av en oberoende aktör – du anlitar en extern firma där en licensierad kontrollant ser över ditt ventilationssystem och för in alla fakta i ett protokoll. Om man inte når ett godkännande så måste man inom en viss tid åtgärda de brister som finns.

Når man däremot ett godkännande så kommer företaget att kontakta berörda myndigheter och man ges ett dokument som sedan ska placeras synligt i fastigheten – något som ofta sker nere vid entren och då lämpligen på anslagstavlan.

En OVK-besiktning sparar dig pengar

Man bör alltid se en OVK-besiktning i Stockholm som någonting positivt. Visst, du kommer att få betala för att få en sådan utförd – men det handlar också om en ren investering. Genom denna så säkerställer du att dina hyresgäster har en bra inomhusmiljö och att du tar ditt ansvar i denna viktiga fråga.

Utöver detta så kommer en bättre ventilation även att minska risken för exempelvis fukt- och mögelangrepp på huskroppen. En annan fördel med en OVK är att den optimerar systemen och sparar in en massa pengar i ren energi. Det handlar om en investering.

Behaglig temperatur med markiser i Göteborg

Sommaren är underbar, det är något de flesta håller med om. Men däremot kan det vara väldigt jobbigt med värmen. Med markiser i Göteborg stoppar du solen.

Det känns som en bastu så fort man öppnar dörren för att gå in. Med alla fönster blir det nästan som ett växthus. Jobbigt och väldigt utmattande. Att ha stora och fina fönster är annars mycket positivt, men på sommaren då är det rent av plågsamt.

Upp med gardiner som får vara fördragna dygnets alla timmar. Håll fönster stängda och öppna dörren så lite som möjligt. Kanske kan det göra saken bättre. Men hur roligt det ser ut är en annan sak. Ingen utsikt över vackra Göteborg, för att inte tala om hur det ser ut utifrån.

Markiser är en bättre lösning

Gardiner, lakan eller annat som man kan sätta för fönstren i all ära, men tänk att slippa allt det. Att få behålla sin utsikt men ändå ha det svalare. Det lyckas du med om du införskaffar markiser istället. En markis fungerar som fönstrets keps, den blockerar solens ljus och värme.

För många som vill hålla det fint på både in- och utsida är detta den perfekta lösningen. Det finns olika markiser att välja mellan. Både med tanke på hur de fungerar, och hur de ser ut. Ni kommer alldeles säkert kunna hitta något som passar ert hem. Markiserna kan hjälpa till med att ge ert hem ett rejält lyft och få det att se riktigt trevligt ut.

Gediget och hållbart bygge tack vare stålstomme

Med hjälp av en stålstomme kan man bygga snabbt och billigt utan att tumma på stabiliteten. Stålkonstruktioner funkar dessutom i alla typer av byggnader.
För att en byggnad ska bli stabil krävs det att man först bygger en stomme. Vanliga material är massivt trä och betong men också stål. Det sistnämnda går att använda i alla typer av byggnader eftersom det är flexibelt och går lätt att anpassa. Det är till exempel vanligt att man använder sig av en stålstomme då man ska uppföra en maskinhall.

Andra typer av byggnader där stålkonstruktioner och stålstommar passar bra är industribyggnader, sportanläggningar och lantbruksanläggningar. Men stålstommar går också att använda vid vanliga husbyggen, stora som små. Detta eftersom materialet även fungerar i små dimensioner och är starkt. Det gör att det lätt kan byggas in i både tak och väggar för att förstärka en byggnad.

Väldigt kostnadseffektivt att bygga med stålstomme

En stålstomme är inte bara stabil och hållbar, den är även kostnadseffektiv och håller nere byggkostnaden. Detta eftersom både stomme, balkar, pelare och andra delar vid tillverkningen enkelt kan anpassas efter den konstruktion som ska uppföras. De olika delarna sätts sedan snabbt och lätt ihop på plats.

Stålets flexibilitet gör det också smidigt att förändra och bygga ut en byggnad om det skulle behövas. Man tillverkar bara fler stålstommar och monterar ihop dessa med de redan befintliga. Detta innebär att det också är miljövänligt att bygga med stålstommar. Och skulle man ändå vilja riva en byggnad som byggts med stålkonstruktioner går stålet att återanvända till hundra procent. Få en stabil grund på ditt bygge med hjälp av detta företag: www.stålstomme.se

Golvslipning för stilettklacksbovar i Göteborg

Golvslipning efter varje gång du kommit på fest i Göteborg? Snälla, välj ett par andra skor nästa gång. Snart kommer din väns parkettgolv bli för tunt.

Nehej. Du lärde dig ingenting på den förra hemmafesten heller. Då får det sägas en gång till: stilettklackar på parkettgolv är ingen bra idé. Golvet kommer bli hackigt och repigt, och är det tunt nog kan det till och med gå hål. Och om du varit på fest många gånger i samma lägenhet kan du räkna med att det är just ett tunt parkettgolv du sätter klackarna i.

Ett golv blir nämligen ofelbart lite tunnare för varje gång det slipas. Och om du varit i samma lägenhet gång på gång med dina stilettklackar, kan du nog räkna med att lägenhetsinnehavaren har beställt en golvslipning efter varje tillfälle. I alla fall om du inte ser några spår av förra festen när du kommer till den nya.

Sista chansen för golvslipning i Göteborg

Du behöver dock inte skämmas alltför mycket. Det är inte så dyrt med golvslipning i Göteborg, och om din vän har råd att ställa till med sådana brakfester med jämna mellanrum har hen säkert råd att slipa golvet då och då också. Men du kanske skulle kunna överväga en annan typ av sko nästa gång.

Eller så får du övertyga din vän om att lägga in ett helt nytt golv. Ta chansen när golvsliparen meddelar att det här är sista slipningen på gamla parketten, sedan tål den inte mer. Då kan du börja propagera för ett slitstarkt industrigolv eller något annat modernt. Som tål lite stryk.

Solceller Köping – vanliga frågor

Att solceller kommit att bli i ropet är långt ifrån en slump. Med stigande priser för el, med ett överhängande miljöhot och som en följd av ny teknik – som gjort solceller i Köping, exempelvis – billigare är samtliga förklaringar till varför fler idag väljer att montera solpaneler på sina villatak och därigenom också börja en produktion av el.

Det finns emellertid många frågor rörande solceller och här tänkte vi ge svar på några vanliga sådana. Förhoppningsvis kan detta leda till att även du vågar ta steget mot solceller i Köping!

Fråga: Passar solceller alla villor?

Nej, solceller passar dessvärre inte för alla. Läget är en avgörande faktor. Ju bättre solläge din villa ligger i – desto bättre förutsättningar har du för solceller i Köping. Utöver detta kommer även din elförbrukning att vara en faktor att ta hänsyn till och likaså gäller exempelvis takets lutning och storlek. Allt detta kräver en professionell utredning och kalkyl. Målet med solceller i Köping är att det ska bli lönsamt. Om inte rätt förutsättningar finns – ja, då finns ofta andra alternativ och där solpaneler kan vara ett komplement snarare än en heltäckande lösning.

Fråga: Varför är solceller så populärt?

Två skäl finns som förklaring. 1) solceller i Köping gör dig oberoende. Du producerar egen el och behöver genom detta inte vara rädd eller känna oro över hur priserna för el ser ut. Något som definitivt det senaste året har lärt oss. 2) du gör miljön en tjänst. Solceller producerar el som är rakt igenom grön. Dessutom så påverkas inte – som vid exempelvis vindkraft – den närliggande omgivningen. Inga djur skadas och grannarna störs inte av något oljud.

Fråga: Är en anläggning svår att sköta om?

Nej, det mesta sköter sig faktiskt själv. Med regelbunden service och kontroller så kan man som villaägare slappna av och njuta av den el som produceras. Det går att följa produktionen via exempelvis en app i telefonen. Och, viktigt att tillägga är att solceller ofta ger ett överskott. Detta kan du sälja vidare och köpa tillbaka billigt under vinterhalvåret då solpanelerna inte producerar lika mycket el som under sommaren.

Köpare beställde husbesiktning i Stockholm

Vid husköp ligger undersökningsplikten på köparen. Att anlita en professionell firma för husbesiktning i Stockholm ger trygghet och mindre risk för överpris.

Monica letade hus i Stockholm. Det var nästan ett heltidsarbete att titta på annonser och gå på visningar. Alltid var det något som inte stämde. Nu hade hon dock hittat ett objekt i Solna som hon hade fallit pladask för. Allting med huset kändes rätt och hon la ett bud som säljaren kunde acceptera.

Den tänkta köpesumman var inte liten och Monica insåg att hon borde låta utföra en husbesiktning för att i möjligaste mån gardera sig mot dolda fel. Undersökningsplikten ligger ju på köparen, så det är denne som måste undersöka om det finns några brister innan kontraktet skrivs på. Hon vände sig därför till en firma som kunde utföra husbesiktning i Stockholm.

Husbesiktning utförs visuellt och genom mätningar

Firman började med att gå igenom husets ritningar och andra handlingar. De frågade också ut säljaren om problem med huset. Besiktningsmannen fortsatte därefter med en visuell besiktning av huset. Han undersökte alla tillgängliga utrymmen från grund till tak. Syn och luktsinne var viktiga i arbetet. Dock utfördes också mätningar med instrument för att leta efter eventuell fukt.

En del brister hittades men samtliga dessa skulle kunna åtgärdas. Monica ville dock ha en sänkning av den initialt överenskomna köpeskillingen. Säljaren insåg att han skulle hamna i samma situation även med andra presumtiva köpare. Därför gick han med på det nya priset och Monica kunde äntligen förbereda sig för att flytta in i drömhuset.

Köp ditt dröm nyckelfärdiga hus

Går du i tankarna att köpa ett nybyggt hus men vill ha ett finger med i vad det blir? Om du väljer nyckelfärdiga hus är det helt du som bestämmer huset.

En dröm antagligen väldigt många människor har är att äga sitt eget hus. Men tänk då om man tar det steget längre och får vara med och bestämma det från grunden. För när man köper på marknaden, då finns det alltid en viss begränsning. Du kan köpa ett helt nytt hus, som du själv väljer, men som redan är planerat.

Det vill säga, du kan välja att köpa ett nyckelfärdigt hus. Möjligheterna när man gör detta är extremt många. Du väljer själv ditt hus, du väljer vilken storlek du vill ha och hur det ska vara byggt. För det finns så otroligt många olika hus du kan välja mellan. Du har dessutom väldigt duktiga hantverkare som fixar med allt.

Kolla in utbudet av nyckelfärdiga hus

Är du osäker på om det är helt rätt för dig? Du kan alltid gå in på deras hemsida innan för att kolla vad för typ av hus de har. Det finns allt fran enplanshus, till tvåplans, radhus och även de mer exklusiva husen. Det finns säkert något som passar dig.

Vill du beställa ett nyckelfärdigt hus, då kontaktar du ett företag som arbetar med det. De hjälper gärna till att välja rätt hus för dig beroende på vad du söker efter. Såklart har de även noggrant tänkt ut planlösningen så den är öppen och bra.

Braskaminer säljer lägenheter i Göteborg

Braskaminer i Göteborg är en het potatis. Skaffa dig ett försprång på bostadsmarknaden genom att installera värsta mysfaktorn. En riktig USP i bostadsannonsen.

Många som letar lägenhet i Göteborg är ute efter det där lilla extra. Och inget signalerar väl “det lilla extra” lika mycket som en öppen eld, en värmande brasa mitt i vardagsrummet. För dig som vill få ut maxpris för din lägenhet vid en försäljning kanske det är läge att överväga en investering i en modern braskamin.

Det är nämligen inte så krångligt att installera en braskamin. I alla fall inte om du sätter det i proportion till det mervärde kaminen skapar för din lägenhet som objekt på en het bostadsmarknad. När du ska sälja lägenhet i Göteborg gäller det att visa framfötterna. Staden är full av schyssta lägenheter, och det gäller att få din att sticka ut.

Braskaminer en USP på bostadsmarknaden i Göteborg

Fråga din mäklare om han eller hon har någon åsikt om braskaminer i Göteborg. Troligtvis kommer du att få ett mycket uppmuntrande svar. Det är nämligen betydligt enklare att formulera bostadsannonsen om det finns en så kallad USP – en “unique selling point”. Vilket en mysig braskamin mycket väl kan anses vara.

Om du sköter dina kort rätt kan din nya kamin faktiskt betala sig själv genom just det tidigare nämnda mervärde den skapar när lägenheten ska säljas. Men glöm inte att njuta själv också. Du behöver verkligen inte vänta med att installera din braskamin till dess att det är dags att sälja lägenheten.

Planerar du att uppföra stålkonstruktioner i Västerås?

Den som planerar att uppföra stora anläggningar som ska tåla vädrets krafter under lång tid kan få professionell hjälp med stålkonstruktioner i Västerås.

Stål är oöverträffat som byggnadsmaterial. Förutom hållbarhet kan en stålkonstruktion bidra till att minska problem med fukt och ljud. Stål kan också återvinnas i stor utsträckning. Faktum är att det kan framställas från ända upp till femtio procent från återvunnen skrot.

Med en stålkonstruktion är man alltid på den säkra sidan. Du vet att din byggnad kommer att hålla i många år framöver. Stålets unika kvalitetsegenskaper kommer sig av ett fantastiskt råmaterial, järn. Järnet förädlas sedan till stål med just den kvalitet som behövs för att säkerställa alla behov. Det kan anpassas även för hårt utsatta miljöer och stora belastningar.

Kunnig hjälp finns att få för stålkonstruktioner i Västerås

Vid projektering av nya byggnader av större format finns det mycket att tänka på. Tid och ekonomi är bara ett par aspekter att beakta. Hur man än vänder på det så bör kvalitet och hållfasthet vara grunden i planeringen. Då blir stålkonstruktioner det naturliga valet. En stålkonstruktion är helt enkelt ofta den bästa lösningen för din byggnad.

Det är alltid tryggt att veta att konstruktörer, tillverkare och entreprenörer finns nära till hands för att uppföra stålkonstruktioner i Västerås. De vet hur stålets egenskaper ska utnyttjas bäst för just de krav som ställs på din planerade anläggning. Det är enkelt att kontakta dem för ett första möte där ni diskuterar förutsättningarna för ditt projekt.

Planerar du att skaffa en nedgrävd pool?

Låt dig inte begränsas av annat när du ska kunna ta ett avsvalkande dopp. Få din egna nedgrävda pool och njut av ett svalkande dopp precis när du vill.

Hur spenderar man helst en varm sommardag? Med en glass i handen och en kall dryck? Givetvis ska gärna några vänner vara med. Att ligga och slappa i solen är också väldigt skönt, men det som gör det lilla extra, det är att ta ett dopp i poolen.

Det är inte alltid man orkar med trängsel och höga ljud, vilket det alltid är om man drar till den allmänna poolen. Så varför inte slå slag i saken och fixa en egen pool? Nej inte en uppblåsbar liten pool, utan en pool som är stor nog för att dig att kunna simma och framförallt, som du kommer vara nöjd med.

Nedgrävd pool efter dina önskemål

Med en egen pool på baksidan av din trädgård kommer du aldrig igen behöva trängas med någon. Du slipper betala inträde och ljudnivån är inte högre än vad du själv vill. Vare sig du vill ha ett poolparty med vännerna, eller bara simma lugnt för dig själv, så finns valmöjligheterna.

Ta kontakt med ett företag som kan hjälpa dig med en nedgrävd pool. De är givetvis experter på det och kommer ge dig din drömpool. Det finns många olika typer av pooler, så kolla gärna in vilken du vill ha. Du kan även få hjälp med det av företaget du köper den av.