Hur långt är ett snöre? Vad det kostar att rusta upp ett renoveringsobjekt beror givetvis på objektet och vad man vill åstadkomma med det. Det man däremot kan göra är att skaffa sig information kring hur man kan göra en så precis som kalkyl som möjligt. I den här texten ger vi ett par tips på det.

Räkna på de olika delarna var för sig

Krävs en badrumsrenovering? I sådana fall kan du räkna på vad det kostar ungefärligt att göra just detta. Det är inte ovanligt att man råkar räkna lite för lågt på detta. En badrumsrenovering kan kosta allt mellan 5 000 och 20 000 kronor. Renoverar man för 5 000 kronor per kvadratmeter är det ingen direkt lyx man unnar sig, och ett stort badrum (exempelvis 20 kvm) kostar då 100 000 kronor.

Som med samtliga projekt behöver du räkna på hur mycket du kan göra själv och inte. Kanske kan du fixa delar av din badrumsrenovering själv? I sådana fall kan du räkna med att kvadratmeterpriset sjunker något. Om du anlitar en hantverkare är det bra att komma ihåg att du kan dra av 30 % av arbetskostnaden med hjälp av rotavdraget.

En bra början är att skriva ned samtliga åtgärder som kan tänkas behöva göras. Till exempel:

  • Puta fasad.
  • Byta tak.
  • Byta fönster.
  • Ventilation.
  • Lägga parkettgolv.
  • Gips, stack och färg till olika rum.
  • Badrumsrenovering.
  • Altandörr.
  • Utbyggnad

Kan bli ett dyrt projekt i Danderyd

Av de exempel på åtgärder som listas här är utbyggnad och en badrumsrenovering potentiellt dyrast. En del i ett renoveringsobjekt kan också vara att köpa till mark för att arbeta med tomten på ett eller annat sätt. Ska detta ske i områden som till exempel Danderyd eller Järfälla (i synnerhet Danderyd) kan det givetvis bli väldigt dyrt. Snarare är det här kanske något man gör när man köper ett renoveringsobjekt lite längre ut på landsbygden.

Något annat att se över är värmen. Om det nuvarande systemet består av direktverkande el ligger det kanske i ert intresse att byta ut det mot exempelvis bergvärme. Vad det kostar att byta ut ett värmesystem mot ett annat beror på en mängd olika faktorer. Ligger huset på en klippa i Västkusten behöver ni kanske inte borra lika mycket, jämfört med om huset skulle ligga i Stocksund i Danderyd, till exempel.

Att som lekman uppskatta kostnaderna för respektive moment är givetvis svårt. Det bästa är troligtvis att själva skriva ned alla åtgärder, för att sedan prata med en fackman (eller helt enkelt be om offerter) för att få en mer exakt prisuppskattning. Läs mer om badrumsrenovering i Danderyd här.