Behöver du målare till din villa? Det är noga med villans fasad att man målar om den med jämna mellanrum. Det spelar egentligen ingen roll vad man har för slags fasad. Den måste målas om oavsett material. Egentligen är det endast eternitskivor som inte inte behöver underhållas. Å andra sidan innehåller eternit förbjuden asbest. Och det är inget alternativ för en hälsosam husfasad. Men innan det är dags för själva ommålningen av fasaden bör man göra följande:

1.Tvätta hela fasaden. Det är mycket viktigt att man tvättar hela fasaden innan man går vidare till nästa fas. Man kan absolut använda en högtryckstvätt för tvätten av fasaden. Däremot bör man absolut inte ha på det högsta trycket på högtryckstvätten. Man riskerar att vatten tränger in, både i träet och putsen om man inte ser upp med vattentrycket.

2. Byta ut trasiga delar. När man väl har tvättat bort den mesta färgen bör man yta ut allt som är trasigt. Även puts kan behöva repareras innan man målar om den. Har man en villa byggd med en fasad av tegel, kan man behöva se över fogen mellan plattorna och om det skulle kunna finnas något tegel som är trasigt.

3. Måla om. När tvätten och reparationerna är klara, är det sedan fritt fram att måla om. Kom ihåg att ansöka om bygglov, ifall du väljer att måla om i en annan färg.

Så hittar du rätt målarfirma i Stockholm

Känner du inte till en målarfirma som du är nöjd med, kan du googla ”fasadmålning Stockholm”, om det är i Stockholm du söker en sådan. Annars skriver du in din egen ort, efter ”fasadmålning”. Då bör du få några namn på målarfirmor som arbetar nära dig. Närheten är viktig på så sätt, att det är du som kund, som betalar för målarfirmans resor till och från din bostad. Den är inte avdragsgill för dig. Däremot är arbetskostnaden avdragsgill, upp till som mest 30 procent av den och som mest 50.000 kronor per år och per person. Så därför vill du säkert anlita någon som arbetar nära din bostad.

Ska du måla om i annan färg?

Om det är så att du har tröttnat på den gamla färgen är det bara att försöka sig på en ny och annorlunda färg. Först bör du ansöka om bygglov för den nya färgen. När du väl fått det bör du prova med olika nyanser av den färg som du vill ha. Måla en bit av färgen på fasaden, det är enda sättet att se om du verkligen vill ha hela huset i den färgen och nyansen. När du sedan ser hur de tar sig, väljer du en av dem och målar om.